U trendu

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo 70 godina od prve premijere

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) danas je dodelom godišnjih nagrada obeležilo 70 godina od prve premijere koja je održana 3. aprila 1948, a tim povodom biće izvedena nova postavka „Kralja Betajnove“.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović izjavila je da je tada, 1948. godine, izvedena predstava „Kralj Betajnove“ na tekst Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice, a da će večeras biti izvedena premijera tog komada u režiji  Milana Neškovića.

„Pozorište je prolazilo kroz različite momente u istoriji, bilo je i uspona i padova, ali od početka je bilo jasno da su postavljeni najviši umetnički kriterijumi i najviši standardi pozorišne umetnosti“, kazala je Vučković Manojlović.

Ona je dodala da se nada da će JDP nastaviti da radi kao što je radilo proteklih 70 godina.

Vučković Manojlović je rekla da je bilo teško održati kvaitet jer pozorište nije zaobišla tranzicija, kao ni različiti zakoni i uredbe koji zahvataju javni sektor.

„Ponekad smo prinudjeni da funkcionišemo po tržišnom principu i tada je teško održati visoke umetničke kriterijume, ali zahvaljujući brojnim partnerima kao i gledaocima koji sami postavljaju taj visok nivo, uspevamo da zadržimo takav nivo funkcionisanja“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, od samih početaka JDP je veoma prisutan na svetskim i evropskim scenama i festivalima, što se nastavilo i do danas.

Vučković Manojlović je najavila učešće JDP-a na različitim festivalima, u Moskvi, Rijeci…, kao i mnoga gostovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar