U trendu

Kadić iz Odbora Bemusa:Odbili smo Božićev predlog po zakonu

BEOGRAD – Odbor Bemusa je radio po zakonu i u regularnoj proceduri, glasanjem, odbio je program manifestacije, koji je predložio umetnički direktor festivala, akademik Svetislav Božić, pa tako i gostovanje slavnog Marijanskog teatra iz Sankt Peterburga, kazala je Tanjugu Milica Kadić, predsednica Odbora Bemusa.

Manje od dva meseca do početka najznačajnije muzičke manifistacije u Beogradu umetnički direktor Bemusa, akademik Svetislav Božić javno je obelodanio da njegov predlog nije dobio podršku, te da 10. oktobra na otvaranju festivala neće nastupiti jedan od najvažnijih orkestara na svetu, Marijanski teatar iz Sank Peterburga, predvođen jednim od najznačajnijih dirigenata današnjice Valerijem Gergijevim.

Božić je za Tanjug rekao da je kao umetnički direktor učino sve da otvaranje 50. jubilarnog Bemusa otvori Marijanski teatar.

On dodaje da je dogovor bio postignut, ali da je Odbor odbio tu, po njegovom uverenju, izvanrednu umetničku ponudu pod, kako sumnja, pritiskom neformalnog centra moći koji arbitrira u takvim pitanjima.

Odbor Bemusa, u sastavu Bratislav Petković, Jovan Kolundžija, Marina Stefanović i Jelena Janković Beguš, kao i Milica Kadić, iz Cebefa, stvari vidi malo drugačije.

Kadić ukazuje da gostovanje Marijinskog teatra daleko prevazilazi finansijske mogućnosti ovog festivala

„Uz to, gostovanje Orkestra Marijinskog teatra nije ni bilo potvrđeno sa njihove strane, iako se na odgovor čekalo dva meseca. Ni posle više razmenjenih mejlova nije dostavljen definitivan predlog uslova nastupa, jer se ne zna odakle bi orkestar dolazio, u kojem sastavu i kojim prevoznim sredstvom. Sve ovo otežava planiranje i rad na produkciji festivala“ kazala je Kadić za Tanjug.

Ona napominje i da festival ne čini samo jedan koncert:

„Ostatak programa, po zamisli akademika Božića, čine nedovoljno atraktivni koncerti, uglavnom domaćih umetnika, koji su vrlo često prisutni na našim podijumima, a mnogi od njih već su bili na programima nekoliko prošlih izdanja Bemusa“, kazala je Kadić.

Odbor je, istakla je, jednoglasno usvojio odluku da pedeseto jubilarno izdanje festivala treba da sadrži više „svetlih tačaka“, velikih imena, čiji su nastupi aktuelni u današnjem vremenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.