U trendu

Kafkini rukopisi će ostati u vlasništvu biblioteke Izraela

Izraelski Vrhovni sud odlučio je da rukopisi velikog pisca Franca Kafke ostanu u vlasništvu Nacionalne biblioteke Izraela, čime se okončava duga sudska bitka za vlasništvo dela jednog od najznačajnijih pisaca 20. veka.

Vrhovni sud je odbio žalbu naslednika Maksa Broda, Kafkinog prijatelja kome je pisac zaveštao svoje rukopise.

Kafka je pre smrti svoja dela zaveštao Brodu, ali s uputstvom da ih spali, što je njegov prijatelj odbio da uradi.

Brod je posle nemačke invazije Čehoslovačke 1939. godine otišao u Palestinu i Kafkine rukopise dao sekretarici Ester Hofe pre smrti 1968. godine.

Prema Brodovom testamentu Ester Hofe kao naslednik trebalo je da dela zavešta Univerzitetu u Jerusalimu ili gradskoj biblioteci u Telv Avivu, ili nekoj drugoj instituciji u Izraelu ili inostranstvu.

Brodova sekretarica, koja je preminula 2007. godine, podelila je nasledstvo ćerkama zbog čega je ta kolekcija bila predmet sudskog spora.

Sestre Eva Hofe i Rut Visler su 2012. tražile da zadrže veliku kolekciju retkih dokumenata koju su nasledile od majke Ester Hofe, ali je sud u Tel Avivu tada odlučio da dokumenti budu prebačeni u Izraelsku nacionalnu bibilioteku u Jerusalimu.

Sestre su tvrdile da su one nasledile rukopise i da mogu da ih prodaju. Ester Hofe je za života prodala originalni rukopis dela „Proces“ za više od dva miliona dolara.

„Maks Brod nije želeo da se njegovo dobro prodaje po najboljoj ceni, već da pronadje svoje mesto u nekoj kulturnoj instituciji“, naveo je Vrhovni sud u presudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.