U trendu

Karavan igre u Novom Pazaru, Raški i Banji Koviljači

BEOGRAD – Drugi Karavan igre, koji je počeo 10. juna, odigrava se paralelno u Novom Pazaru, Raški i Banji Koviljači, saopštili su danas iz Nacionalne fondacije za umetničku igru koja je organizator karavana.

Ideju da se umetnička igra predstavi u sredinama gde gotovo da ne postoje sadržaji i mogućnost obrazovanja u ovoj oblasti, podržala je ponovo švajcarska Fondacija Art Mentor.

Do kraja kalendarske godine, projekat će se realizovati u još sedam gradova, sa ciljem da okupi novu publiku, mapira mogućnosti za naredna gostovanja i pokrene osnivanje baletskih studija.
Tokom deset dana, koliko traju programi u svakom mestu, otkrivaju se predstave, baletski gala koncerti, filmovi, fotografije, slušaju predavanja i prezentacije. Za mlade su otvorene radionice baleta, savremene igre, hip hopa i brejkdensa.
Veliko interesovanje za časove pokazala su deca i roditelji iz Novog Pazara i Raške, dok su ulaznice za predstave u Banji Koviljači bile podeljene u jednom danu.

U Raški i Banji Koviljači, balet se zahvaljujući ovom projektu, dogodio prvi put u istoriji.

Pred publikom su nastupili mladi igrači i učenici baletskih škola iz Rima, Milana i Beograda, ali i prvaci BaletaNarodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović.

Tim od oko 50 igrača i stručnjaka, okupio je na ovom putu po Srbijii brojne baletske pedagoge, koreografe, istoričare igre, ali i trenere novih formi igre.
Pored mogućnosti za susret publike sa novim sadržajima, Karavan nudi dragocenu priliku da naši igrači nastupaju češće i na različitim scenama, kao i da mladi umetnici steknu neophodno profesionalno iskustvo.
Do kraja godine, Karavan stiže u Smederevo, Negotin, Vranje, Rumu, Kragujevac, Niš i Vršac.

Analiza uspeha projekta vršiće se u Lucernu, tokom januara 2020. godine, kada bi dva grada trebalo da dobiju podršku za pokretanje baletskih studija i nastave.

(Tanjug)

Napišite komentar