U trendu

Kavaji dodeljena medalja „Teslin narod“

NJUJORK – Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Teslinom životu i delu, održanoj u Njujorku, književnik i diplomata iz Beograda Miloje Popović Kavaja dobio je medalju „Teslin narod“ od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koja je glavni organizator te manifestacije.

Predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar uručio je medalju na konferenciji koja je i ove godine održana u hotelu „Njujorker“, u kome je veliki srpsko-američki pronalazač i naučnik živeo poslednjih 10 godina života, gde je 7. januara 1943. preminuo.

Kavaja je na konferenciji, kojoj je prisustvovalo preko 100 poštovalaca Teslinog dela iz 10 zemalja i na kojoj je podneto oko 30 referata i studija, izložio svoj rad „Polivalentna ličnost Nikole Tesle“, koji je u obliku prigodne brošure podeljen prisutnima.

Obrazlažući dodelu visokog priznanja, Lončar je istakao da se dobitnik već skoro pola veka bavi promocijom i proučavanjem Teslinog dela, što je rezultiralo i knjigom „Drugi život Nikole Tesle“, koja je u izdanju „Albatrosa Plus“ iz Beograda doživela tri izdanja i prevedena na engleski.

„Poema o Tesli“ našla je mesto u delu „Antologija Amerikana“, tom prvi, Njujorškog poetskog foruma 1976, u godini kada je Kavaja bio direktor Kulturno-informativnog centra naše zemlje u SAD.

Kao članu Jugoslovensko-američke grupe koja je podigla spomenik Tesli na Nijagari, u julu 1976, njegovo ime je upisano na spomen ploči.

Konferenciju je otvorila i pozdravila, u ime Republike Srbije, generalni konzul u Njujorku Mirjana Živković, koja je istakla da vlada njene zemlje poklanja veliku pažnju negovanju uspomene na velikog srpsko-američkog pronalazača i patriotu, što će rezultirati i u projektu izgradnje novog, velikog muzeja u Beogradu.

To zdanje će biti i svojevrsna naučna institucija za proučavanje Teslinog dela i nasleđa od strane novih generacija, kojima su njegove vizije, osnova i uputstvo za savremena tehnička dostignuća, naročito u oblasti automatike i informatike.

Osnivaču i predsedniku Fondacije Nikoli Lončaru, poklonjen je reljef Tesle u tarakoti, koji je izradio poznati beogradski likovni umetnik Mirko Mrkić Ostroški.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.