U trendu

Keni Geret večeras otvara glavni program Nišvila

NIŠ – Cenjeni alt saksofonista Kenny Garrett nastupiće večeras sa svojim kvintetom na Niškoj tvrđavi, na otvaranju glavnog programa „Nišvil festivala“.

Svi ljubitelji džeza, biće u prilici da do 12. avgusta živaju u nastupima nekih od najvećih svetskih muzičara.

U četiri festivalske večeri u glavnom programu Nišvila nastupiće 25 domaćih i stranih bendova.

Osim jednog od najvažnijih saksofonista današnjice, večeras će na Niškoj tvrđavi nastupiti dobitnici Gremi nagrade „Inner circle“.

Zvuk benda kritika opisuje kao kombinaciju popa regea i džeza.

Večerašnji koncert „Inner circle“ je prvi njihov nastup u Srbiji.

Jednom od najvećih jugoslovenskih džez bubnjara Lazaru Tošiću večeras će biti dodeljena nagrada za životno delo nakon čega će on nastupiti sa svojim bendom.

Publika u Nišu će imati prilike da čuje i bend iz ruske oblasti Tuva na samoj granici sa Moldavijom „Hartyga“ i izraelski „The paz band“ koji predvodi pevačica Gal De Paz, a koji su bili predgrupa rok i bluz zvezdama kao što su „Aerosmith“ i Još Stone.

Sutra 10. avgusta Nišvil će ugostiti najuticajniju vokalnu džez grupa svih vremena „The Mahnattan transfer“. 10 Gremi nagrada, i drugi album sa najviše nominacija u istoriji pop muzike govore o kvalitetu „The Mahnattan transfer“

Pred publiku u Nišu izaći će i najboljih poljski sastav savremenijeg džez izraza „Wojcinski/Szmanda quartet“, nakon njih i „Vein trio“ iz Švajcarske, a zatim i najtraženiji muzičar na njujorškoj sceni ruski saksofonista Dmitry Baevsky sa svojim kvartetom.

Za džez sladokusce najavljen je nastup bračnog para Omar Hakim i Raćel Z u okviru sastava „OZ experience“.

Dugo očekivani koncert Lise Simon biće glavni događaj 11. avgusta na Niškoj tvrđavi.

Ćerka legendarne džez heroine Nine Simon sviraće u Nišu u okviru programa obeležavanja 85 godina od rođenja njene majke.

Latino ritmove na Nišvil donosi britanski sastav „Matt Bianco“.

Džez groznicu subotnje večeri zaokružiće svojim nastupom Frank Solivan & „Dirty kitćen“, Amerikanci koji su po drugi put imenovani za „Najbolju instrumentalnu grupu godine“.

„Black art jaž collective“ sekstet američkih post bop muzičara mlađe generacije biće obeležiće svojim nastupom poslednje veče festivala.

Bend koji je zasada izazvao najveće interesovanje publike „Gipsy kings“, nastupiće sa svojim osnivačem Pacom Baliardom, kome će biti uručena Nagrada za fuziju džeza sa drugim pravcima „Šaban Bajramović“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike