U trendu

KG: Za realizaciju 53 kulturnih projekta 28 miliona dinara

KRAGUJEVAC – Grad Kragujevac će u 2019. sredstvima iz budžeta od 28 miliona dinara finansirati ili sufinansirati realizaciju 53 projekta i manifestacija u oblasti kulture, navodi se na sajtu tog grada.

Odluku o tome donelo je Gradsko veće 18. aprila, posle razmatranja izveštaja Komisije o sprovedenom Javnom konkursu, na koji je stiglo 94 predloga, od kojih je Komisija odbacila 16, dok su dva predlagača odustala.

Ukupno su tražena sredstva u iznosu od 86,1 miliona dinara, a odobreno je 28 miliona dinara.

Najviše sredstava, 10,7 miliona dinara, opredeljeno je za Arsenal fest, zatim za Operu Imaneo, 1,3 miliona, i manifestaciju Susreću se sela Šumadije za ciju je realizaciju odobreno milion dinara.

Zatim, za koncertnu sezonu Udruženja građana Convivium musicum i Udruženja Kragujevački orkestar odobreno je po 900 000 dinara.

Za 28. Internacionalni festival umetnika harmonike, 6. Internacionalni festival kamerne muzike Convivium musicum i 20. jubilarni Internacionalni džez festival iz budžeta grada biće izdvojeno po 800.000 dinara.

Kako se navodi na sajtu grada, Komisija je procenila da su svi projekti predloženi za finansiranje usklađeni sa opštim interesom u kulturi, ciljevima i prioritetima konkursa, da poseduju kvalitet, sadržajnu inovativnost i kapacitete potrebne za realizaciju, kao i da mogu imati pozitivan uticaj na kvalitet kulturnog života grada.

Novčana sredstva u iznosu od 1,8 miliona dinara raspodeliće se za sufinansiranje projekata u oblasti kulture, bez javnog konkursa, koji ispunjavaju uslove utvrđene zakonom i koji se nisu mogli unapred planirati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.