U trendu

KiM: Završen festival, najveće interesovanje za „Južni vetar“

GRAČANICA – Program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF), pod sloganom „Ovde!“, sinoć je u Domu kulture Gračanica zatvorio film „Asteriks – Tajna čarobnog napitka“, a najposećeniji film festivala bio je „Južni vetar“ Miloša Avramovića.

„Južni vetar“ je imao specijalnu projekciju, pre koje je emitovana video poruka koju su glumci na čelu sa Milošem Bikovićem poslali publici u Gračanici.

Glumica Prištinskog narodnog pozorišta Milica Mandić je zvanično zatvorila festival.

„Festival je održan pod sloganom „Ovde“ i ta reč znači da su se na jednom mestu, u Gračanici, našli najbolji filmovi i publika. Jedan zatvoreni svet dobio je mogućnost da podeli vrednosti sa savremenom filmskom produkcijom“, istakla je ona.

„Ove godine preskočili smo i granice i ograničenja, savladali smo atmosferu u kojoj se otežano prelaze linije razdvajanja. Zbog svega toga uspeh ovog festivala zasnovan je na činjenici da je jedan gledalac u ovoj sali postao slobodan i oslobođen. Oslobođen je zahvaljujući najboljim filmovima, čudesnim slikama i vrednostima koje su postale deo njegove ličnosti. Zato se mi danas sa dubokim naklonom obraćamo svakom slobodnom pojedincu i umetnosti koja ga je promenila“, dodala je Mandić.

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održao u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Za četiri dana festivala prikazano je 14 filmova, a publika je imala priliku da vidi srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropske filmove koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar