U trendu

„Klio“ predstavio nove knjige i autore koji dolaze kao gosti

BEOGRAD – Izdavačcka kuća “ Klio“na dannasnjoj konferenciji za štampu predstavila je neka od svojih najnovijih izdanja i najavila da će gosti ove izdavačke kuće biti Tahar Ben Želum autor romana“Brak iz zadovoljstva“ i Vamik D. Volkan autor knjige „Imigranti i izbeglice“.

Pored glavnog urednika Zorana Hamovića o svojim naslovima goovirle su dve spisateljice Staša Babić („Metaarheologija“) i Jelena Todorović („Večna sadašnjost) i prevodilac sa španskog Biljana Isailović ( Karmen Martin Gajte „Iza zavese“) .

Hamović je sa ponosom istakao da je među knjigama koje će se pojaviti na štandu „Klia“ biti i milioniti primerak koji je ova izdavačka kuća do sada štampala.

Tahar Ben Želum će boraviti u Beogradu samo jedan dan 27.oktobra kada će na štandu “ Klia“ potpisivati svoju knjigu, a Vamik D. Volkan će biti u Beogradu od 21.do 25. oktobra i održaće predavanje na više fakulteta. Na sajmu će govoriti o svojoj knjizi na zajedničkom štandu Bibliotekarskog društva Srbije i Američke ambasade koja je podržala njegov dolazak u Beograd u okviru programa gostujućih predavača.

Za Hamovića je važan podatak da ove godine ima više knjiga domaćih nego stranih autora, a kao najvažnije delo koje je objavila njegova izdavačcka kuća je naveo knjigu Sive Vajdijanatana „Antidruštvene mreže“ ( Kako nas Fejsbuk razdvaja i podriva demokratiju) u ediciji „Multimedija“.

Iz edicije“Agora“ izdvojio je “ Prognani pojmovi“ Todora Kuljića (neoliberalna pojmovna revizija misli o društvu ) i „Srpski intelektualci i Jugoslavija“1918-1929. Branke Prpe.

Prevodilac Biljana Isailović je predstavila delo španske književnice Karmen Martin Gajte (1925-2000) “ Iza zavese“ i objasnila da je reč o ličnom viđenju Frankove Španije na vrhuncu totalitarizma nakon Drugog svetskog rata. knjiga je objavljena 1957. godine , a kako navodi Isailovićevu mnogi smatraju da je to najbolje delo književnice koja je ovenčana brojnim nagradama uključujući onu koju upoređuju sa Nobelovom -princa od Asturije za životno delo.

Jelena Todorović koja predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gde predaje istoriju i teoriju umetnosti novog veka predstavila je svoju knjigu „Večna sadašnjost“ u ediciji „Agora“ posvećenu baroknoj umetnosti u modernoj književnosti. Todorovićeva je, kako kaže, u knjizi prikazala nasleđe baroka viđeno iz perspektive istoričara kulture novog veka jer smatra da je barokna kultura bliska našem vremenu.
Arheolog po obrazovanju i sada profesor na tom odeljenju beogradskog Filozofskog fakulteta Staša Babić, objasnila je da njena knjiga“Metaarheologija-ogled o uslovima znanja o prošlosti“ pročitana kako valja, pokazati šta su problemi čitave discipline i da će svakome koga interesuje objasniti čime se to arheologija bavi .

Ona želi da razbije overštale zablude da se arheolozi bave iskopavanjem starih lonaca ili zakopanog blaga već da proizvode znanje o prošlosti što je vitalno za našu sadašnjost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.