U trendu

Knjiga je da se čita

Kao što dečja pesma kaže – knjiga je da se čita i gotova stvar. U svakoj boljoj knjižari ovih dana se može naći nekoliko atraktivnih naslova koji će čitaoce povesti u nepoznate predele egzotičnih zemalja, u istorijsku prošlost, avanture ili mrežu spletki. O svemu tome govore romani „Devojke iz Rijada“ Radže Elsane, „Zima u Madridu“ K. Dž. Sansoma i „Dečak iz Amerike“ Endrua Tejlora.
U želji da zapadnom svetu otkrije i drugu stranu saudijskog života, Radža Alsanea je napisala svoj roman u maniru bestselera „Seks i grad“, ali u arapskom stilu. Četiri studentkinje, pripadnice elitne rijadske klase, suočavaju se sa mnogobrojnim društvenim, romantičnim, profesionalnim i seksualnim problemima, kao i sve devojke njihovih godina. Njihovo odrastanje, međutim, odvija se u specifičnim okolnostima, u društvu koje se i dalje drži čvrsto načina života iz davnina. Ipak, one utiru svoj put idući za svojim snovima. Autorka ističe da su žene u konzervativnom islamskom društvu pod dominacijom muškaraca, ali da su ipak pune nade, planova i odlučnosti da žive kao i žene bilo gde na svetu.
Kada je reč o „Zimi u Madridu„, posredi je ubedljiv istorijski roman u kojem s vešto prepliću stvarni i izmišljeni događaji. Pisac K. Dž. Sansom naklonost čitalačke publike pridobio je inače serijom romana iz vremena vladavine Henrija VIII. U ovom delu, međutim, radnja se odigrava u Španiji 1940. godine, posle okončanja krvavog građanskog rata. Uz izmišljene ličnosti, autor je u priču uveo i neke istorijske, kao što je Samjuel Hor, britanski ambasador u Španiji, koji je dobio nalog da generala Franka drži podalje od Hitlera. Tu je i Alan Hilgart, šef za tajne operacije u Španiji, kojem je, između ostalog, dat zadatak da nepouzdanog Hora drži na oku. „Zima u Madridu“ je dramatičan prikaz surovosti i patnje nametnute španskom narodu u vidu neizvesnog života, crnog tržišta, policije koja ubija nevine ljude. Slika Španije tog perioda jeste sumorna, ali je zasnovana na iskazima savremenih posmatrača.
Roman britanskog autora Endrua Tejlora „Dečak iz Amerike“ bio je pre tri godine među deset najčitanijih knjiga u svim britanskim bibliotekama i ovenčan je „Zlatnim bodežom“, najprestižnijim priznanjem za krimi-žanr. Da li je to dovoljno dobra preporuka da se roman pročita? Apsolutno! Pored toga, autora su prilikom pisanja romana inspirisali pojedini detalji iz detinjstva slavnog pisca Edgara Alana Poa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar