U trendu

Knjiga „Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999.“

BEOGRAD – Forum za bezbednost i demokratiju objavio je knjigu Darka D. Ribnikara „Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999“.

Knjiga je obimna doktorska disertacija odbranjena na Pravnom fakultetu Univerziteta Pantheon Ašas u Parizu i rezultat je predanog petogodišnjeg autorovog istraživanja i pisanja, potpuno nezavisno od bilo kog istraživačkog centra ili organizacije.

Prevodom sa francuskog na srpski, ova knjiga, kako se naglašava u saopštenju Foruma za bezbednost i demokratiju, „izlazi iz tišine i izolacije univerzitetske biblioteke čuvene francuske Sorbone i postaje dostupna stručnoj i najširoj javnosti, uprkos tome što je na ovom renomiranom univerzitetu dobila najviše ocene“.

Ribnikar svojom analizom 78 dana NATO bombardovanja predočava „naučene lekcije“ koje su brzo zaboravljene i koje su kako kaže „da bude još gore, loše analizirane na Zapadu“.

Ova knjiga se ne bavi pitanjima legitimiteta bombardovanja već „iznutra“ osvetljava senke nad dubinskim pitanjima efikasnosti vojne prinude i „podrivanja srpske volje“, dovodeći u pitanje izjave zvaničnika NATO-a.

Ono što „Pouke bombardovanja Jugoslavije“ izdvaja od drugih knjiga koje su se bavile ovom temom je, kako se navodi u saopštenju, što se Ribnikar s pođednakom analitičnošću bavi i odlukama Zapada i NATO-a i unutrašnjim odnosima onih koji su bacali bombe i onima koji su pod tim bombama bili – narodom, vojskom i vlašću u SR Jugoslaviji.

Autor posebno ističe da su brojni razgovori u Srbiji bili ključne tačke njegove teze i knjige.

Jedan od zaključaka ove knjige je da su Kumanovski sporazum i Rezolucija SB odsekli jedan deo Jugoslavije, ali da nisu doveli u pitanje Miloševićevu vlast.

Knjiga obuhvata više od 1.500 fusnota i brojne anekse, dokumenta, uključujući i one iz Rambujea i Kumanova, fotografije, tabele i grafikone, koji temeljito podupiru i osvetljavaju temu kojom se autor bavi.

Knjigom „Pouke bombardovanja Jugoslavije 1999“ Forum za bezbednost i demokratiju započinje obeležavnje 15 godina svog osnivanja i aktivnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.