U trendu

Knjiga Save Damjanova povodom nagrade „Todor Manojlović“

BEOGRAD – U Zadužbini Vuka Karadžića u Beogradu, danas je predstavljena knjiga prof. dr Save Damjanova „Also sprać Damjanov“, koja je zbirka 33 intervjua.

Upravni odbora Fonda „Todor Manojlović“ na sednici u gradskoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu 19.februara 2018 odlučio je da nagradu „Todor Manojlović“ za 2017. godinu dodeli Damjanovu.

Dobitnik nagrade je bio obavezan da napiše knjigu koju će objaviti zrenjaninska biblioteka i tako je nastala zbirka od 33 intervjua naslovljena „Also sprać Damjanov“.

Promociji su prisustvovaliu svi članovi odbora Fonda „Todor Manojlović“, koji su se složili da se Damjanovu dodeli ovo znacajno priznanje za moderni senzibilitet, koje do sada dobilo 27 laureata.

Većina je smatrala da je Damjanov odavno zaslužio ovo priznanje, jer je nesputano kreativan, pođednako se uspešno bavio književnšću, istorijom, naukom i pisanjem fikcije.

Damjanov je ne samo odabrao najbolje intervjue po ličnoj proceni, već im je priložio komentare iz današnje perspektive.

„On je jedan od retkih autora koji se pođednako i istovremeno bavio pisanjem univerzitetskih radova, predavanjima i pisanjem beletristike koja je uvek bila sveža i pomalo jeretička“, konstatovao je Petar Arbutina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.