U trendu

Knjige Dilana, Murakamija, Lua u izdanju Geopoetike

BEOGRAD – Zbirka poezije Boba Dilana i nove knjige Erlanda Lua, Harukija Murakamija, Uglješe Šajtinca…samo su deo književne ponude koju je za predstojeći Sajam knjiga pripremila izadavčka kuća Geopoetika.

Ovogodišnja zemlja počasni gost je Egipat a Geopoetika je upravo objavila roman „Priviđenja iz senke“, egipatske autorke Mansure Izudin, članice zvanične delegacije Egipta i gošće Geopoetike i Sajma knjiga, najavili su za Tanjug iz Geopoetike.

Promocija ove knjige biće održana u ponedeljak, 21. oktobra na Sajmu knjiga, a pored pored autorke, u razgovoru će učestvovati Dragana Đorđević, prevodilac, Marija Bulatović, književni kritičar i Vladislav Bajac, glavni urednik i direktor Geopoetike.

Upravo za Sajam knjiga, Geopoetika je napravila reizdanje knjige „Kairo u 1000 godina Gamala Gitanija“, jednog od najpoznatijih i najvažnijih egipatskih autora.

Razgovor o ovoj knjizi biće održan 26. oktobra u kojem učestvuju Tarik Al-Taher, novinar i pisac, Dragana Đorđević, prevodilac, Marija Obrenović, fotograf i Vladislav Bajac.

Iz Geopoetike veliku pažnju posvećuju i naslovu Boba Dilana „Pesme 1961 – 2012“, koje objedinjuje celokupan pesnički opus i pedesetogodišnje pesničko stvaralaštvo ovog autora koji je Geopoetika nadopunila i proširila propratnim tekstovima koji prethode svakom albumu to jest Dilanovom pesničkom periodu, kao i uvodnim tekstom. Tako, publika srpskog jezičkog prostora, kao i celog regiona, ima privilegiju da čita Geopoetikino svetski unikatno izdanje.

U najnovijem romanu Pera Petežuna „Muškarci poput mene“, on još više razvija svoju odliku najvećeg savremenog pesnika muške usamljenosti, krivice i autorefleksije.

Povodom otvaranja izložbe Marine Abramović, Geopoetika je objavila dve knjige posvećene ovoj umetnici.

U knjizi „Susret psihoanalitičarke“ i Marine Abramović autorke Žanet Fišer imamo potpuni uvid u njihove razgovore i saznajemo kako je umetnica odnela pobedu nad nasiljem.

Svetlana Racanović napisala je jedinstvenu studiju Marina Abramović: „Od reza do šava“, gde proučava razvoj umetnosti M.A. kroz sve njene faze.

„Brada natopljena krvlju“ Daniela Galere, jednog od najvećih brazilskih autora, je knjiga koja ostavlja dubok utisak i nezaustavljivim pripovedačkim ritmom mami čitaoca da prati lutanja glavnog junaka kroz delove Brazila koji su egzotični čak i velikom broju Brazilaca.

Među kineskim autorika koje će predstaviti Geopoetika našao se A Čeng.

Njegovo delo „Tri kralja“, koja se sastoji od tri novele: „Kralj šaha“, „Kralj drveća“ i „Kralj dece“ u kojima on zadire u tri važna aspekta kineske tradicionalne kulture , a ove tri novele povezuje gotovo potpuno odsustvo opisa zlostavljanja za vreme Kulturne revolucije, svojstvenih mnogim proznim delima postmaoističke književnosti.

Geopoetika je i ove godine objavila Harukija Murakamija, ovaj put u obliku eseja pod nazivom „Pisac kao profesija“ gde u dvanaest poglavlja, on iskreno, potpuno otvoreno, neretko i duhovito, govori o pisanju, ali i o potrazi za snovima i srećom u životu.

Još jedan Geopoetikin autor, Erlend Lu sa svojim najnovijim romanom „Životinje u Africi“, izvanredna satira izvitoperenog idealizma i svakodnevice u današnjem društvu. Kao i svi komičarski talenti,on svoju burlesku gradi na ozbiljnoj angažovanosti.

U čitavoj svojoj nadrealističkoj dovitljivosti, knjiga obiluje podsticajnim mislima.

S nestrpljenjem očekivani drugi roman autorke o čijem se debitantskom romanu iz 2017. godine mnogo govorilo, „Normalni ljudi“ Sali Runi, budući klasik, jezgrovita i saosećajna studija o nebrojenim načinima na koje muškarci i žene pokušavaju da se međusobno razumeju i u tome prečesto ne uspevaju.

U sajamskoj produkciji, Geopoetika predstavlja i novi porodični roman Radivoja Šajtinca Suva igla, u kojem on piše kako je uklanjanje ustranu pred pritiskom neizdrživo jednoličnog, besciljnog bitisanja, pođednako moguće, s istim izgledima da bude uzaludno, i u furnirani orman, u koji se od sveta povukao jedan od njegovih likova, kao i u pisanje pesama, popravak trulog oluka, razgovore o stvarima koje se ponavljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.