najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Knjige, knjige

0

Publicitet i posećenost nedavno zatvorenog Prvog međunarodnog prolećnog sajma knjiga u Novom Sadu premašili su sva očekivanja. Za šest dana na priredbi se pojavilo oko četrdeset hiljada građana, a svaki posetilac u proseku je kupio barem po jednu knjigu. Sva je prilika da Novi Sad kao grad domaćin i Poslovno udruženje izdavača i knjižara Vojvodine treba da budu veoma zadovoljni. Poneseni dobrim odzivom posetilaca, organizatori s punim pravom treba da se nadaju da će manifestacija koju će organizovati u isto vreme na istom mestu sledeće godine biti još veća.

Na sajmu je učestvovalo oko 140 domaćih i stranih izdavača i svi su zadovoljni interesovanjem za knjigu. To praktično znači da bi pripreme za sledeću izložbu knjiga mogle da započnu odmah, dan po zatvaranju sajamskog međunarodnog prvenca. Pored toga, dodeljene su i nagrade. Poslovno udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodelilo je (tajnim glasanjem) Zlatnu povelju “Izdavač godine” – “Kreativnom centru” iz Beograda, čiji su izdavački standardi procenjeni kao najviši. Na drugom mestu je beogradska “Laguna”, a na trećem “Geopoetika”. Priznanje “Partner godine” dobili su ravnopravno novosadski “Solaris” i subotički “Danilo Kiš”. Nagrada Zlatna povelja “Uspon godine”, koju je ustanovilo Poslovno udruženje izdavača i knjižara Vojvodine, dodeljena je Evi Ras. Ovo priznanje se, inače, dodeljuje autoru, odnosno knjizi koja je u minulih godinu dana ostvarila najveći uspeh na domaćem i međunarodnom planu. Procenjeno je da to zavređuje roman “Rođeni mrtvi” u izdanju “Alfe” i “Narodne knjige”.

Poslednjeg dana sajma, nagrada “Kočićevo pero” dodeljena je Marku Vidojkoviću za roman “Kandže”. Kočićevu povelju za doprinos u međunarodnoj kulturnoj saradnji dobili su Poslovno udruženje izdavača i knjižara Vojvodine.

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.