U trendu

Beograd je svet

Prvi put u Srbiji, Svetski međunarodni kongres PEN centra biće održan u Beogradu 2011. godine, što će biti najveći književni događaj ikada održan kod nas. Na ovom velikom skupu očekuje se da će učestvovati više od dve stotine vrhunskih i uglednih pisaca iz više od sto zemalja. Odluka je doneta na kongresu održanom još u oktobru 2009. godine održanom u austrijskom gradu Lincu, gde su u našoj delegaciji bili Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, Vladislav Bajac, potpredsednik, i Neda Nikolić Bobić, sekretar.
Kongres u Beogradu biće jedinstvena prilika da se pokaže kako je naša književnost znatno šira od obima naših geografskih granica. Književni susreti biće organizovani i u Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Nišu, Kragujevcu. Organizatori s pravom očekuju da će Srbija i Beograd u tom trenutku biti u stanju književne mobilizacije pošto je za 2011. godinu predviđeno i obeležavanje pet decenija od kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Srpska književnost će 2011. godine takođe biti počasni gost sajmova knjiga u Moskvi i Lajpcigu, što će biti značajno za promociju naše kulture. Međunarodni PEN centar okuplja 144 nacionalna PEN centra iz 102 države. Iduće godine domaćin kongresa biće Tokio, a posle Beograda, 2012. godine, Južna Koreja. Koliko se organizaciji ovih skupova pridaje značaj – pokazuje činjenica da je u Lincu japanska delegacija brojala čak dvanaest članova.
U organizaciju kongresa biće uključeno i Udruženje književnih prevodilaca, čiji će članovi prevesti dela pisaca koji će biti gosti Beograda. U to će biti uključeni i studenti jezika sa Filološkog fakulteta, kao i simultani prevodioci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.