U trendu

Džuno Dijaz – čudesan spoj

Džuno Dijaz rođen je 1968. godine u Dominikanskoj Republici, a odrastao je u "vrlo crnom, vrlo portorikanskom i vrlo siromašnom" Nju Džersiju, u koji se njegova porodica doselila kada je imao šest godina. Trenutno živi u Njujorku i predaje kreativno pisanje na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu. Njegov roman neobičnog imena "Kratki i čudesni život Oskara Vaa" nastajao je celih jedanaest godina, a za njega je Dijaz prvo dobio nagradu američkog Nacionalnog udruženja književnih kritičara, da bi zatim 2008. godine za isto štivo dobio i prestižnu Pulicerovu nagradu.
Time je Dijaz zaslužio etiketu jednog od najoriginalnijih i najzavodljivijih glasova savremene američke književnosti. Originalnost njegovog romana opisuju kao čudesni spoj Marija Vargasa Ljose, futurističkog televizijskog serijala "Zvezdane staze", Dejvida Fostera Valasa i muzike i stihova Kanije Vesta. Igrajući se odlomcima i asocijacijama na književnost, muziku, filmove, stripove – elementima savremene pop kulture – Dijaz obuhvata nekoliko decenija istorije, prikazujući istovremeno bogato dominikansko nasleđe i savremeni uticaj američke kulture.
Glavni junak Oskar je bucmasti tinejdžer, knjiški moljac koga svi smatraju za čudaka i koji usred geta u Nju Džersiju mašta da postane novi Tolkin i pronađe pravu ljubav. Priču o njegovom čudesnom i kratkom životu, između ostalog, čini i pripovest o izgubljenom identitetu, bremenu porodičnog nasleđa, zamkama američkog sna, istrajnosti i neuništivosti naše potrebe za ljubavlju. Knjiga je čas urnebesno smešna, čas potresna, a od prve do poslednje strane dirljivo ljudski topla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar