U trendu

Hrabra žena protiv ubice

Ako vam naslov zvuči kao neki kliše, niste daleko od istine; međutim, i kliše može da posluži da se ispriča dovoljno zanimljiva priča (ne bi ni postao da se ne radi o nečemu čestom što je zainteresovalo mnoge ljude). Ovog puta, reč je o romanu "Hirurg" američke bestseler-autorke Tes Geritsen.
"Hirurg" je medicinski triler o serijskom ubici čije su žrtve žene. Zbog načina na koji ubija svoje žrtve i preciznog, uvek istog mučenja kome ih podvrgne pre smrti, ubica je dobio nadimak "Hirurg". Bostonska policija ima veliki problem sa njim, jer se čini da žrtve nemaju ništa zajedničko, nisu se kretale u istim krugovima, ne zna se koji je ubičin kriterijum izbora, pa je stoga nemoguće predvideti ko će sledeći biti napadnut – a ubica uz to ostavlja malo ili nimalo tragova, nedovoljno da ga uhvate. Jedino što im daje kakav-takav trag jeste to što način ubistva veoma podseća na nekadašnju seriju zločina u Savani. Međutim, ubica ne može da bude isti kao onaj u Savani jer je njega ubila njegova poslednja žrtva (nad kojom, očigledno, nije stigao da sprovede sve što je želeo), doktorka Ketrin Kordel, koja se, igrom slučaja, nakon preživljene traume preselila u Boston, a po zanimanju je hirurg. I sve više se čini kao da se jako mnogo oko tih ubistava vrti oko nje, ne u smislu da je ona ubica, već da je neko ko ima nekakve veze sa strahotama koje se dešavaju.
"Hirurg" je sasvim solidno vođen triler, uzbudljiv od početka do kraja. Likovi su pomalo stereotipni (doktorka Kordel je hrabra i sposobna žena koja pokušava da se izbori sa traumom koju je preživela i novim strahotama koje se dešavaju, sposobna policajka Džejn Ricoli koja se povremeno sapliće o sopstvene komplekse jer je omalovažavaju samo zbog toga što je žensko, osećajni detektiv Tomas Mur, koji još uvek žali za pokojnom suprugom a sada, eto, sreće i treba da zaštiti snažnu doktorku Kordel, doktorkin kolega Piter Falko, koji je pažljiv i fin i dopada mu se njegova sposobna koleginica Ketrin…), ali funkcionišu.
Čini se da je roman više usmeren prema izvesnom delu ženske publike, pošto su glavni ženski likovi (Ketrin, Džejn) vrlo snažni i sposobni, čak i ako imaju nekih ličnih problema (a ko ih nema?), dok muški likovi, čak i oni najpozitivniji, deluju manje snažno od ženskih, pomalo "tunjavo", jesu fini i dobri, ali nema nijednog koga biste zaista nazvali muževnim. Skoro kao da autorka ne ume da predstavi muški lik koji je zaista jak, neki muškarci omalovažavaju žene, neki ih se boje i krajnji su negativci, neki su pozitivni i fini i dobri ali ostaju u senci snažnih ženskih likova.
Ako vam ne smeta da čitate o krvavim zločinima (nema nepotrebnih grozomornih detalja, ali knjiga ipak jeste o serijskom ubici koji secka i ubija žene, i jasno je rečeno šta im tačno radi) i volite trilere, "Hirurg" bi mogao da bude sasvim prihvatljiv način da utrošite nekoliko sati svog vremena. Nije najoriginalnija knjiga koju ćete ikad pročitati, ali je bez zanatskih nespretnosti i bez dosadnih delova, pa ko voli trilere – nek izvoli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar