U trendu

Nedovršeno delo Stevana Sremca

Stevan Sremac je jedan od najpoznatijih domaćih pisaca, čuven po humorističnim delima kao Å¡to su "Zona Zamfirova", "Pop Ćira i pop Spira", "Ivkova slava"… Ono Å¡to je manje poznato jeste da se oprobao i u horor pripoveci, koju, naÅŸalost, nije zavrÅ¡io, ali je i u nedovrÅ¡enom obliku interesantna za čitanje – "Katil".
Rukopis ove pripovetke, kao i prateća dokumenta (novinski članci, jedno pismo, neke fotografije) pronaÅ¡li su na niÅ¡kom buvljaku (!) Branislav Miltojević, koji je delo kasnije priredio, i Ivica Stevanović, koji ga je ilustrovao. Reč je o horor pripovesti čiji naziv znači "krvnik" ili "ubica"; neka vas ne zbuni to Å¡to kaÅŸemo da je nedovrÅ¡ena – ima početak, sredinu i kraj, drÅŸi se kao dramaturÅ¡ka celina, samo joj nedostaje zavrÅ¡na dorada.
"Katil" počinje opisom slučajnog otkrivanja rukopisa, podacima o Stevanu Sremcu; zatim slede dokumenti o prvoj osobi kojoj je rukopis predat na čuvanje (bravar Jovan Đorđević, inspiracija za lik Smuka iz "Ivkove slave"), pismo Stevana Sremca tetki; sledi i sama pripovest, malo priređena i uređena, ali dobrim delom u izvornom izdanju. Neki delovi nedostaju, sam autor je neke stvari prepravljao, no uprkos tome, pripovest je sasvim čitljiva.
Glavni junak "Katila" (priča se zasniva na postojećim sudskim dokumentima) je Nikodim Prodak, berberin iz NiÅ¡a, uz to stručnjak za lekove, ali i za raznorazne bajalice. Nikodim je bio naklonjen natprirodnom, uÅŸivao je u pripovestima o neobičnom, kriminalnom, zastraÅ¡ujućem, iako su ga takve stvari istovremeno veoma plaÅ¡ile, i moguće je da je ta naklonost dovela do njegovog prokletstva. Nakon izvesnog vremena, strahovi su počeli sve viÅ¡e da ga proganjaju, imao je uÅŸasna priviđenja, ni sam viÅ¡e nije bio siguran u to Å¡ta je stvarno, Å¡ta ne, Å¡ta je sanjao, Å¡ta mu se pričinilo, Å¡ta se stvarno desilo… Istovremeno, u NiÅ¡u i okolini počela su da se deÅ¡avaju strahovita zverstva, za koja Nikodim nije bio siguran da li ih je, moÅŸda, počinio baÅ¡ on.
Nakon zavrÅ¡ene pripovesti o Nikodimu, slede članci iz novina koji se bave strahom od vampira i verovanjima nekih ljudi iz blizine NiÅ¡a u to da su se izvesne nedavno preminule osobe povampirile i počele da uznemiravaju poÅ¡ten svet, kao i narodnim merama preduzetim da se vampiri zaustave – a sve se to deÅ¡avalo neposredno nakon događaja sa Nikodimom.
Cela knjiga "Katil" bogato je ilustrovana (ilustrator je, kao Å¡to smo rekli, Ivica Stevanović), i te ilustracije su od velike pomoći, tačnije, knjigu čine zanimljivijom i pomaÅŸu čitaocu da bolje "uroni" u priču. Naime, zbog nedostatka rada na rukopisu, neki opisi palanke bezrazloÅŸno su predugački (duhoviti su, ali su predugački), postoje predugačke digresije koje imaju labave veze sa "Katilom", ali je moguće da su predviđene za neka druga dela. Cela priča je neujednačena, Å¡to se najviÅ¡e primećuje na atmosferi kojom delo odiÅ¡e – ima zastraÅ¡ujućih delova, ali i mnogo humorističnih, i to od uobičajenog Sremčevog humora, kome nije mesto u pripovesti o zastraÅ¡ujućim i neobičnim stvarima koje su se desile u NiÅ¡u krajem 19. veka.
Sve u svemu, "Katil" je interesantno delo koje vredi pročitati (i uşivati u bogatim ilustracijama!), neujednačeno jer pisac nije stigao više da radi na njemu, ali se ipak vidi da je reč o delu pravog majstora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar