U trendu

Novi roman Harper Li najbrĹže prodavana knjiga

Roman „Go Set A Watćman“ američke knjiĹževnice Harper Li postao je najbrĹže prodavana knjiga u istoriji izdavačke kuće Harper Kolins.

Kako prenosi Rojters, u prvoj nedelji je samo u Severnoj Americi prodato viĹĄe od 1,1 milion primeraka.

Knjiga je objavljena 14. jula, 55 godina nakon izlaska kultnog romana „Ubiti pticu rugalicu“, dosad jedinog romana 89-godiĹĄnje Li koji govori o rasnoj nejednakosti na američkom jugu.

Priča romana „Go Set A Watćman“ koji je Li napisala sredinom proĹĄlog veka, događa se dve decenije nakon radnje prve knjige.

Junakinja Džin Luiz Finč, poznatija kao Skaut, odlazi iz Njujorka za Alabamu, u posetu svom ocu Atikusu. U svom rodnom gradu se iznova suočava sa rasističkom atmosferom koja u njemu vlada.

„Prva nedelja prodaje knjige ‘Go Set A Watćman’ prevaziĹĄla sva naĹĄa očekivanja“, izjavio je Brajan Mari, predsednik kuće Harper Kolins.

„OduĹĄevljeni smo reakcijom čitalaca na ovo novo, istorijsko delo jedne legende među piscima kao ĹĄto je Harper Li“, dodao je on.

Harper Li se povukla iz javnog Ĺživota nakon uspeha romana „Ubiti pticu rugalicu“, koji se smatra jednim od najznačajnijih dela američke savremene knjiĹževnosti prema kojem je 1962. godine snimljen i Oskarom nagrađeni film sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar