U trendu

Polidori, Bajron, Meri Šeli

Nekada su starija dela interesantna samo istoričarima književnosti, jer se nešto u njima pojavilo prvi put. Kada je reč o dobro napisanim delima, ona ostaju interesantna svima, bez obzira na to kada su napisana. Takvi su tekstovi koje možete naći u knjižici sa neupadljivim naslovom "Vampir 1816", a autori su Džon Polidori, Lord Bajron i Meri Šeli.
Poznata je priča o olujnoj noći kada su se u jednoj vili na obali Ženevskog jezera okupili Lord Bajron, Persi Bis Šeli, Džon Polidori (Bajronov lični lekar i saputnik) i Šelijeva ljubavnica Meri Godvin, koja mu je kasnije postala i supruga. Svako od prisutnih trebalo je da napiše po jednu priču o duhovima. Premda se podrazumevalo da će glavni deo ovog literarnog dvoboja biti između dva pesnika, Bajrona i Šelija (ko bi, uostalom, to očekivao od lekara ili nečije ljubavnice?) – pokazalo se da talenta i te kako imaju i Polidori i Godvinova, a knjižica "Vampir 1816" pruža vam neka njihova dela.
Prva je Polidorijeva priča "Vampir", napisana 1816. To nije prva priča ikada napisana o vampirima, ali donosi jednu značajnu novinu. Naime, do tada su vampiri bili bića iz seljačkih sujeverja, neko ko napada seljake i sisa im krv, dok je Polidorijev vampir bio aristokrata i većina njegovih žrtava bila je plemenitog porekla. Osim što je zbog toga značajna za istoriju književnosti, ovo je i veoma dobro napisana priča; neće, istina, izazvati onakvu jezu kakvu je nesumnjivo izazivala u vreme kada je objavljena, ali i dalje može da zastraši, kao i da vas navede na uživanje u vešto vođenoj priči sa upečatljivim glavnim likom.
Zanimljivo je da je ova priča prvi put objavljena pod Bajronovim imenom; Polidori se bunio, tvrdeći da je priča njegova, i Polidorijevo autorstvo je javno potvrdio i sam Bajron, prilažući odlomak jednog svog nikad završenog romana, odlomak u kome se vide neke sličnosti sa Polidorijevom pričom, ali i prilične razlike. Nesrećnom Polidoriju, nažalost, to nije mnogo pomoglo – čak i oni koji su poverovali u to objašnjenje nastavili su da na delo stavljaju Bajronovo ime, jer, ko je uopšte čuo za nekog tamo Polidorija?
Pomenuti odlomak iz Bajronovog romana je sledeći tekst koji možete pročitati u ovoj knjižici. Pomalo nalik na priču "Vampir", znatno više različit od nje, vidljivo je da je reč o delu pisanom rukom iskusnog majstora, ali je sam odlomak prekratak da bi se o njemu mogao doneti konačan sud.
Treći tekst u knjižici "Vampir 1816" priča je Meri Šeli "Smrtni besmrtnik". Neki od motiva iz ove priče uočljivi su i u delu po kome je ova spisateljica čuvena, "Frankenštajn", ali je priča ipak znatno različita od ovog romana – radi se o mukama čoveka koji otkrije da je, kao posledica eksperimenata njegovog nekadašnjeg gospodara, alhemičara Kornelija Agripe, postao besmrtan i time osuđen da izgubi sve koje voli dok sam ostaje večno mladolik, ali bez volje i želje za životom.
"Vampir 1816" je po obimu nevelika knjižica u kojoj možete naći dela istinskih majstora i uživati u njima, dela toliko vešto napisana i zanimljiva da im zub vremena nije mogao ništa. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.