U trendu

Porodična saga

Kanadska spisateljica indijskog porekla, Anita Rau Badami, na svoju specifičnu spisateljsku poetiku pažnju čitalačke javnosti najpre je skrenula knjigom "Hod heroja", za koju je dobila nagradu Komonvelta za najbolju knjigu u regionu Kanade i Kariba, a zatim i romanom "Ukus tamarisa", u kojoj se nalazi veliki broj autobiografskih elemenata. Romanom "Ukus tamarisa", spisateljica je u kratkom vremenskom roku stekla veliku naklonost i čitalaca i kritičara. Srpsko izdanje preveli su V. Gaćeša i K. Šormah.
U središtu priče nalazi se glavna junakinja Kamini, koja je odrasla u Indiji, unutar neobične porodice. Njena majka, inače sputana običajima tradicionalnog indijskog života, zbog svog otrovnog jezika nosi specifičan nadimak Tamaris mem. Njen otac, star i umoran čovek, po struci inženjer, često je odsutan zbog poslova na izgradnji indijske železnice. Do njega ne dopiru tračevi koji kruže o njegovoj supruzi i njenom ljubavniku. Glavnoj junakinji, međutim, ništa ne promiče i ona osuđuje majku zbog njenih postupaka i neshvatljivog besa koji ispoljava prema svom mužu.
Priča se nakon toga seli mnogo godina kasnije u Kanadu, gde glavna junakinja živi i gde sticajem različitih okolnosti postepeno počinje da razumeva ekscentričnu porodicu koju je ostavila za sobom i težak život majke kojoj nikada nije pošlo za rukom da postane deo očeve svakodnevice. Suočavanja sa prošlošću i budućnošću majke i ćerke, postaju njihova neminovnost…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar