U trendu

Zabavno poigravanje bajkama

Dajana Vin Džouns je poznata britanska spisateljica za mlade, jedna od onih koji su uticali i na Džoanu Rouling, popularnu autorku dečaka-čarobnjaka Harija Potera. Naša publika je imala prilike da se upozna sa romanom Dajane Vin Džouns "Haulov pokretni zamak", po kome je snimljen i popularni crtani film, a odnedavno ima priliku da se upozna i sa nastavkom tog romana, "Zamak u oblacima".
Iako je reč o nastavku, tj. radnja se dešava u istom svetu i neki od junaka iz "Haulovog pokretnog zamka" pojavljuju se i u "Zamku u oblacima" – "Zamak u oblacima" se bez problema može čitati i ako niste upoznati sa prethodnom knjigom, jer su glavni junaci novi, kao i priča. Ovog puta, radi se o mladom trgovcu ćilimima Abdulahu, koji od tajanstvenog neznanca nabavi veliku retkost: leteći ćilim. Uz pomoć ćilima Abdulah upoznaje prelepu i veoma inteligentnu princezu Noćni Cvet, u koju se zaljubi i sa kojom planira bekstvo i venčanje. Međutim, njihovi planovi padaju u vodu kada princezu ugrabi zli džin, a Abdulaha sultan optuži za nestanak svoje kćeri i želi da ga pogubi. Abdulah uspeva da pobegne iz tamnice, ali mu predstoji znatno teži zadatak, a to je da pronađe i oslobodi svoju ljubav, što znači da će morati da nadvlada neprijatelje o kojima je samo u pričama slušao. Mora i da se otarasi ometajućeg faktora svoje rodbine, koja je saznala da mu je prorečeno da će se uzdići iznad svih, pa pokušavaju na silu da ga ožene dvema devojkama koje on nimalo ne voli i da ga "skuće" i vežu, kako bi se i oni okoristili proročanstvima.
Abdulah u ovom poduhvatu uspeva da nađe pomoć… na neki način, pošto oko sebe okupi prilično neobičnu družinu. Ima pomoć svog letećeg ćilima, s tim što je taj ćilim krajnje tvrdoglav i Abdulah mora besramno da mu laska da bi ovaj uopšte hteo da se pokrene. Ima pomoć jednog prilično nepoštenog vojnika koji se nada da će se u celoj gužvi naći neka bogata princeza i za njega; zatim duha iz boce koji mora da mu ispuni jednu želju dnevno, ali je velika kukavica i sa svakom ispunjenom željom se trudi da Abdulaha uvali u što je više moguće nevolja; a pridružuje im se i crna mačka Ponoć sa svojim mačetom Drekavcem, mačka koja je prilično tvrdoglava i ima običaj da, kad joj nešto nije po volji, naraste do veličine pantera i režanjem izaziva bilo koga dovoljno blesavog da joj se suprotstavi. U svojoj avanturi, Abdulah će otkriti da nije jedini kome je ugrabljena princeza, već da, izgleda, zli džin skuplja princeze iz celog sveta i odnosi ih u zamak koji lebdi iznad oblaka – odnosi ih sa ko zna kojom mračnom svrhom. I nikome još nije uspelo da vrati otete princeze…
U "Zamku u oblacima" je moguće prepoznati motive različitih bajki. Dajana Vin Džouns se tim motivima vešto poigrava i na vrlo inteligentan način stvara jedno uzbudljivo, duhovito i zabavno delo; takođe, vešto se poigrava i rečima, podsećajući time čitaoce da se iste reči mogu protumačiti na veoma različite načine – na primer, Abdulahu, u jednom trenutku, preti opasnost da ga sultan ubije nabijanjem na kolac visok četrdeset stopa, što bi ga zaista, kao što proročanstvo kaže, "uzdiglo iznad ostalih". Formalno, "Zamak u oblacima" je knjiga za mlade, za tinejdžere, ali poigravanje motivima poznatih dela kao i velika duhovitost spisateljice i te kako prijaju i odraslima, pružajući delo koje se čita sa velikim uživanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.