U trendu

„Knjižara jučerašnjih dana“ – ljubavno pismo čitanju

BEOGRAD – Ne treba se čuditi da je profesorka kreativnog pisanja na jednom američkom univerzitetu Ejmi Majerson odabrala za temu svog debitantskog dela „Knjižara jučerašnjih dana“ ljubav prema knjizi i čitanju.

Prevodilac na srpski jezik Eli Gilić je knjigu nazvala “ ljubavnim pismom čitanju i knjižarama“, ali treba dodati da je Majersonova napisala sjajan porodični roman, lirsku odu porodici i njeno bitnoj ulozi da njeni članovi budu srećni, ali i o patnji, isceljenju i snazi za novi početak.

Majersonova je u praksi pokazala da zna kako da se u neku porodičnu priču unesu toplina i emocije, ali da nikada ne sklizne u sladunjavost i zato se ne treba čuditi da je, iako debitantski, roman postao internacionlani hit i odmah pobrao pregršst literatnih nagrada.

Tako se preko noći rodila i zasijala nova literarna zvezda čije ime ne treba zaboraviti.

Glavna junakinja je nastavnica istorije Miranda Bruks koja ima srećno detinjstvoi uz roditelje koji su veoma brižni i trude se da joj obezbede sve što poželi. Njen najveći prijatelj je ujak Bili, mamin brat koji je redovno posećuje i vodi tamo gde će najviše uživati, a to je njegova knjižara „Prospero“ nazvana prema liku iz Šekspirove „Bure“.

Ujak i sestrična su se rado igrali maštovitih potraga za blagom koje su tražili pomoću knjiga u kojima su tragali za onim mestima koja bi mogla da im pomognu u traženju tog blaga.

Ta porodična idila koja okružuje Mirandu traje do njenog 12. rođendana kada dolazi do svađe između njene majke Suzan i njenog brata Bilija.

Posledica tog porodičnog sukoba je raskid između Mirandine porodice i Bilija, inače geologa koji svojim radom po celome svetu obezbeđuje opstanak knjižare koja posluje s gubitkom jer je potiskuju luksuzni književni lanci.

Ujak Bili umire i Miranda saznaje da je od njega nasledila knjižaru „Prospero“. Sada joj se pruža prilika da u knjižari pronađe rešenje za nekoliko zagonetki od razloga za raskid između njenih roditelja i Bilija i zašto je knjižara bila važna njenom ujaku, iako je samo donosila gubitke.

Za čitateljke koje očekuju da im knjiga pruži i barem malo romantike, autorka se postarala kroz njeno zabavljanje s jednim kolegom iz škole u kojoj je predavala, razlazom i započinjanjem nove veze s knjižarom u „Prosperu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.