U trendu

„Kolekcija decenija“ u Pančevu

BEOGRAD – Kustosko-umetničko istraživanje „Kolekcija decenija“ biće predstavljeno od 21. februara do 8. marta u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, najavio je Kulturni centar Beograda.

„Kolekcija decenija“ je jedan mogući metod rada i pristupa kuriranju kolekcije, koja kroz izbor radova notira pitanja o kojima bi trebalo razmišljati i diskutovati kada je reč o kolekcijama, pronalazi i/ili uspostavlja veze između različitih formata i struktura, pravi jednu moguću arhivsku građu za dalja istraživanja i pronalazi veze sa određenim kontekstima i okruženjima u kojima radi.

Reč je o seriji izložbi koje se razvijaju oko kustosko-umetničkog istraživanja koje je pošlo od umetničke Kolekcije Oktobarski salon, formirane oko istoimene likovne manifestacije.

„Kolekcija decenija“ je imala svoje prvo izdanje kroz izložbu u Prostoru za savremenu umetnost „Apoteka“ u Vodnjanu u okiru programa „This is (not) a Museum“ na poziv kustoskinje Branke Benčić i tom prilikom su bili prikazani radovi Ansija Kasitonija, Anike Strem i Dubravke Sekulić iz Kolekcije Oktobarski salon, slika Ljubice Cuce Sokić iz Kolekcije Kulturnog centra Beograd i rad Siniše Ilića „Prelazak u zbilju“ posebno produciran za potrebe istraživanja.

S obzirom da je reč o modularnom projektu koji nikada nije sasvim isti i menja se u odnosu na uslove i kontekst u kojem se realizuju izložbe, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu biće predstavljena dela Siniše Ilića, Ansi Kasitoni, Dubravke Sekulić, Ljubice Cuca Sokić, Anike Strem…

Biće prikazani i radovi Olivere Parlić i Karstena Konrada iz Kolekcije Oktobarski salon, ali i nekoliko tapiserija Nadežde Novičić, koja je u periodu između 1968. i 1987. izlagala na izložbama Oktobarskih salona, a deo su Kolekcije Kulturnog centra Panečevo.

Autori istraživanja su kustoskinja Zorana Đaković Minniti i umetnik Siniša Ilić, u saradnji sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcijom Kulturnog centra Pančeva.
U okviru otvaranja biće izveden performans Anike Strem, koji je prvi put izveden na otvaranju 53. Oktobarskog salona 2012. godine. Performans izvodi Marija Opsenica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar