U trendu

Kompaniji Lit Edizioni nagrada „Dositej Obradović“

BEOGRAD – Izdavačkoj kompaniji „Lit Edizioni“ – njenim filijalama „Elliot“ i „Castelvečhi“, sa sedištem u Rimu pripala je nagrada „Dositej Obradović“ najboljem stranom izdavaču.

Ovi izdavači su objavili u prevodu prof. Luke Valjo u prethodne dve-tri godine knjige „Proljeće Ivana Galeba“ Vladana Desnice, „Hodočasnici neba i zemlje“ Filipa Davida, „Ljudi govore“ Rastka Petrovića, „Fratarske priče“ Ive Andrića.

„Izbor dela i autora potvrđuje visoke kriterijume prevodioca i izdavača i posvećenost afirmaciji srpske literature među čitaocima italijanskog jezika“, ocenio je žiri Dušan Ivanić (predsednik), Gojko Božović, Mladen Vesković, Marko Nedić i Zoran Hamović.

Nagradu „Dositej Obradović“ već 12 godina zajedno dodeljuju Zadužbina „Dositej Obradović“, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sajam knjiga u Beogradu, a sastoji se od novčanog iznosa, umetnički izrađene povelje i Sabranih dela Dositeja Obradovića.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: „Vizer Ferlag“ iz Beča (2007), „Gaia Edision“ iz Bordoa (2008), „Jelenkor“ iz Pečuja (2009), „Zandonai Editore“ iz Rovereta (2010), „Ciela“ iz Sofije (2011), „Kaligram“ iz Bratislave (2012), „Piramida“ iz Lavova (2013), „Ikona“ iz Skoplja (2014), „Akantilado“ iz Barselone (2015), „Centar knjige Rudomino“ iz Moskve (2016) i „Paul Zsolnay Verlag Ges.m.b.H“ iz Beča (2017).

Nagrada „Dositej Obradović“ dodeljuje se stranom izdavaču za poseban doprinos prevođenju književnog stvaralaštva i predstavljanju kulture Srbije u svetu.

Biće uručena na Sajmu knjiga u Beogradu 22. oktobra u 18 sati u sali „Borislav Pekić“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.