U trendu

Koncert Lajka Felixa u programu Toto Mundo festivala u BG

BEOGRAD – World music festival „Toto Mundo“ biće održan u Beogradu od 29. septembra do 3. oktobra, a publika će u tri sale imati priliku da čuje i vidi 9 koncerata, predavanja i izložbu fotografija, najavili su danas organizatori festivala.
Teško je izdvojiti najzanimljivija imena, ali „Todo Mundo“ ove godine u fokusu ima mađarsku muzičku scenu i predstaviće dva sjajna benda.

„Magos“ neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije, ali su i važan deo Tanćaz scene, a Babra je mladi sastav, okrenut južnoslovenskoj tradiciji, već su pokazali da su sjajni nastavljači onoga što je započeo „Vujičić ansabml“ i kasnije „Sondorgo“.

Lajko Felix, virtuozni violinista, Mađar rodom iz Srbije po prvi put će, sa svojim novim triom nastupiti u Beogradu.

Njihov nastup u Dvorani Kolarčeve zadužbine, biće samo deo programa te večerii samo deo izuzetne večeri otvaranja festivala.

Pre njih će nastupiti „Pjevačka družina Svetlane Pajić“, koja će par sedmica pre ovog koncrta objaviti i svoj novi album tradicionalnih pesama.

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo muzičare iz regiona, od kojih većina ima iskustvo „života i rada širom sveta.

Dva dueta su prošlogodišnjim debi albumima skrenuli posebnu pažnju, pa su pozvani na festival.

Duo harmonikašice svetskog glasa Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić će nastupiti na zatvaranju, a norveški duo Daniel Lazar i Almir Mešković ustvari je samo po mestu rada norveški, njihova muzika je Balkan, odakle obojica potiču.

Odabir muzičara sa svetske scene je ovaj put pao na gruzpe koje deluju već niz godina, ali su njihovi prošlogodišnji albumidospeli na vrhovve top lista.

Španska „Viguela“će nastupiti u Studio 6 Radio Beograda, a jermensko-turski trio Vardan Hovanišaian i Emre Gultekin već svojim postojanjem pokauju da muzika ne poznaje i ne priznaje barijere.

Beogradsku muzičku scenu će predstavljati i grupa „Shira Utfila“ „čije izvođenje sefardske muzike ima sve vi?e poklonika i u Srbiji i u Evropi.

Festival Todo Mundo je podržalo Ministarstvo Kulture i informisanja, kao i Collegium Hungaricum, Halmas Bela Fund, RTS, Music Norway.

Ulaznice će se naći u prodaji od 25. avgusta, na blagajni Kolarčeve zadužbine i u SKC kafeu.

(Tanjug)

Napišite komentar