U trendu

Koncert posvećen Živanu Saramandiću u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Prvaci Opere Narodnog pozorišta u Beogradu nastupiće 2. aprila na Velikoj sceni NP u pratnji Orkestra pod dirigentskom palicom Dejana Savića i u režiji Ivane Dragutinović Maričić na koncertu pod nazivom „U slavu izuzetnih“ povodom 80 godina od rođenja opreskog umetnika Živana Saramandića, najavili su danas iz Narodnog pozorišta.

Na programu koncerta biće arije i dueti iz opera „Andre Šenije“, „Bal pod maskama“, „Samson i Dalila“, „Toska“, „Nabuko“, „Karmen“, „Lučija od Lamermura“, „Trubadur“…

Nastupiće Jasmina Trumbetaš Petrović, Miodrag D. Jovanović, Ana Rupčić, Janko Sinadinović, Nataša Jović Trivić, Aleksandra Angelov, Ivan Tomašev, Sanja Kerkez, Snežana Savičić Sekulić, Dejan Maksimović i gost Nebojša Babić.

Živan Saramandić je osvojio ne samo domaće, nego i svetske operske scene pevajući najveće role basovskog faha.

Na taj način, ostavio je veliki trag ne samo u našoj, nego i svetskoj operskoj umetnosti i time pokazao veličinu svog operskog umeća.

Umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu poručuju da će predstojeći koncert predstavljati „samo mali znak da ne smemo da zaboravimo one koji su sa nama delili opersku scenu i koji su nas zadužili svojim besprekornim umetničkim radom“.

Saramandić je kao veliki umetnik, gotovo do asketizma posvećen umetnosti, nastupao je na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi hola, te na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu…

Bio je i vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama, a naročito je bio poznat po svojim interpretacijama ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina, koje je pevao i u ŠSR-u, na više od 500 koncerata.

Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.