U trendu

Koncert „prve dame“ čembala Smiljke Isaković u Gvarneriusu

BEOGRAD – Smiljka Isaković, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog, kulturolog i publicistkinja, koju kritika naziva „kraljicom čembala“ i „prvom damom čembala“, održaće koncert večeras u „Gvarneriusu“.

„Ona svira, kao što se i oblači, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvođačke vitalnosti“, zabeležio je kritičar „London Tajmsa“.

Isaković će na istorijskoj kopiji francuskog instrumenta iz 18. veka, Blanše-Tasken, iz radionice Granciera (Milano,1985), izvesti atraktivan program koji čine dela Berda, Krofta, Kuprena, Ramoa, Teodorakisa i Ksarhakosa.

Diplomirala je i magistrirala klavir na na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi.

Čembalo je studirala i magistrirala u Španiji, na Kraljevskom konzervatorijumu u Madridu, a specijalizirala na majstorskim kursevima u Španiji i Italiji.

Doktorsku disertaciju na temu „Interpolacija menadžmenta u oblasti muzičko-scenskih umetnosti“ uspešno je odbranila u Beogradu.

Nastupila je na preko hiljadu koncerata širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa izvanrednim kritikama.

Jedan je od retkih muzičara koji je nastupio u sali „Dag Hamaršeld“ u zgradi Ujedinjenih Nacija u Njujorku, u sali Fondacije „Gubelkijan“ u Jerevanu (Jermenija), „zatvorenom gradu“ Nikolajevu (Ukrajina), u najstarijoj koncertnoj sali Evrope u Oksfordu, Krunskoj dvorani u Saragosi (Španija), kao i u mnogim drugim elitnim dvoranama sveta.

Smiljka Isaković uvrštena je u međunarodnu enciklopediju poznatih muzičara, „Ko je ko u muzici“, koja 30 godina izlazi u Kembridžu, a Američki biografski institut (ABI) je uvrstio među „5.000 ličnosti sveta“ kao „prvu damu čembala“.

ABI ju je nominovao za „Ženu godine“, a uvrštena je u međunarodnu enciklopediju čembalista i orguljaša (Sankt Peterburg), kao i u „Ko je ko u Srbiji“.

Godine 1997. dodeljena joj je prestižna međunarodna Masarikova nagrada za povezivanje naroda kroz umetnost, koju uspešnim umetnicima svake godine dodeljuje Masarikova Akademija za umetnost sa sedištem u Pragu. Pre Smiljke Isaković ovu nagradu za muziku dobio je Lučano Pavaroti.

Udruženje muzičkih umetnika Srbije dodelilo joj je nagradu za životno delo za 2018.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.