U trendu

Koncert u „Dušku Radoviću“ posvećen osobama sa invaliditetom

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, večeras je u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu održan koncert „Muzički vremeplov“.

Cilj ove manifrestacije bio je da se ukaže na važnost osoba koja pate od neke vrste invaliditeta, kao i na značaj njihovog prisustva u društvu.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom (NOOSI) Ivanka Jovanović istakla je da je invalidnost značajna društvena tema, često nedovoljno shvaćena i sastavljena od brojnih prepreka koja dovode do direktne i, još češće, indirektne diskriminacije.

„I dalje postoji nedovoljna upućenost u potrebe i mogućnosti osoba sa invaliditetom, a nepoznavanje načina komunikacije i pružanja podrške, kao i strah od greške i brojni slični faktori ometaju ljude da nesmetano komuniciraju sa osobama sa invaliditetom i pruže im adekvatnu podršku“, rekla je Jovanovićeva.

Kako je naglasila, od izuzetne je važnosti način na koji se komunicira.

„Kako je invaliditet samo jedna od mogućih ljudskih karakteristika i ne odnosi se na karakter osobe, korišćenje politički korektnih termina je zajednička odgovornost celog drustva“, istakla je Ivanka Jovanović.

Kao gosti, predstavili su se članovi umetničkog udruženja MOTO, Nataša Rakić, mecosopran, i Nikola Mikić, bariton, predstavnici udruženja „Nebograd“, neprofitne organizacije za neformalno obrazovanje i alternativne pristupe prenošenja znanja kroz umetnost, u saradnji s NOOSI-om.

Pre koncerta prikazan je spot za numeru „Mi možemo sve“ tekstopisca Ane Sretenović, a izvode je članovi „Nebograd“ i pevačice Biljana Krstić i Bojana Stamenov, glumci Nebojša Dugalić i Ivan Mihailović, Inspektor Blaža i prvakinja opere Narodnog pozorišta Nataša Jović Trivić.

Osobe suočene s problemom invaliditeta u pozorištu „Duško Radović“ predstavili su se sa 16 numera, mađu kojima i sa „Jovano, Jovanke“, „Priča“, „Program tvog kompjutera“…

Na koncertu su izvedeni i najveći svetski hitovi klasične i pop muzike, poput „Solitary man“, „Shallow“, „Stil alive“…

Ovaj događaj je deo projekta „Edukacijom i kulturom do inkluzije“, a podržan je od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Večeras u pozoristu su bili izloženi i slikarski radovi Gruje Staničkova, srednjoškolca iz Novog Sada, kome je u najranijem uzrastu dijagnostikovan autizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.