U trendu

Kovanice u čast Marka Tvena biće dostupne u 2016. godini

Pisac Mark Tven jednom je rekao da je „nedostatak novca koren sveg zla“, a u njegovu čast će u SAD biti dostupno 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih kovanica s njegovim likom tokom 2016. godine ili dok ne budu rasprodate.

Američka kovnica svake godine izradi dva komemorativna kovčića, a prihod od prodaje je namenjen neprofitim organizacijama.

Ove kovanice kao kolekcionarski primerci vrede mnogo više od svoje nominalne vrednosti od jednog dolara za srebrni novčić i pet dolara za zlatni. Na primer, vrednost komemorativnih srebrnih novčića za 2015. godinu dostigla je 52, a zlatnih oko 360 dolara.

„Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija mogla bi da dobije po milion dolara“, rekao je izvršni direktor Muzeja „Mark Tven“ u Hanibalu, u državi Misuri.

Američki pisac Semjuel Lenghorn Klemens (1835-1910), poznat kao Mark Tven, bio je jedan od najvećih humorista svetske književnosti.

Svetsku slavu stekao je romanima „Pustolovine Toma Sojera“, „Život na Misisipiju“, „Pustolovine Haklberi Fina“ i „Život na dvoru kralja Artura“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.