U trendu

Kraj tetralogije

Poslednji nastavak tetralogije započete planetarnim hitom američke spisateljice Stefani Majer "Sumrak", roman "Praskozorje", nakon samo nedelju dana od objavljivanja na srpskom jeziku već je doživeo i svoje drugo izdanje. Pojava literarnog debija Majerove u srpskom prevodu 2007. godine nije izazvala očekivano interesovanje domaćih čitalaca s obzirom na uspeh koji je doživeo "Sumrak" nakon svog pojavljivanja u SAD dve godine ranije.
Već naredna dva nastavka kultne vampirske sage "Mlad mesec" i "Pomračenje", potpomognuta izlaskom filma zasnovanog na knjizi "Sumrak", osvojila su, međutim, domaću publiku, koja je sa nestrpljenjem iščekivala ovaj zaključni deo serijala. Majerova, autorka koja je sa četiri knjige u četiri godine uspela da u potpunosti osvoji čitaoce, dokazala je da "vampirski" podžanr horora ne samo da nije prevaziđen već da – ako je tretiran na pravi način, poseduje potencijal da preraste u pravi kulturni fenomen. "Praskozorje" je najavljeno kao veliko finale, a na žalost čitalaca koji su i dalje željni novih nastavaka, autorka je ovim romanom zaista zaokružila priču o Beli i Edvardu i već objavila novu knjigu za odrasle koja pripada žanru naučne fantastike.
Iako je ranije bilo reči o mogućem nastavku, koji bi dobio naslov "Ponoćno sunce", Stefani Majer prestala je da piše kada je nekoliko prvih poglavlja na neobjašnjiv način "procurilo" do medija. Spisateljica je skicu za roman i ono što je napisala stavila na svoj sajt, učinivši materijal svima dostupnim, i saopštila da napušta projekat, te da već piše nešto novo što nema veze sa vampirima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar