U trendu

Kreativni centar, Evro Book, Pčelica na Frankfurtskom sajmu

FRANKFURT – Na najvećem svetskom sajmu knjiga u Frankfurtu samostalno nastupaju tri srpska izdavača – Evro Book, Kreativni centar i Pčelica, koji se bave izdavanjem knjiga za decu i omladinu.

Na jubilarnom, 70. međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu koji traje od 10. do 14. oktobra, predstavlja se više od 7100 izlagača iz više od 100 zemalja.

Počasni gost ovogodišnjeg Sajma je Gruzija.
Tri srpska izdavača već godinama samostalno izlažu na Frankfurtskom sajmu i iz godine u godinu ostvaruju sve više uspeha na polju prodaje autorskih prava.

Prema izveštaju dobijenom od Evro Book-a, ove tri kuće ujedno su i jedne od retkih samostalnih izlagača iz jugoistočne Evrope na sajmu i njihovi štandovi su veoma posećeni, a knjige i ilustracije veoma tražene među izdavačima iz drugih delova sveta.
„Izdavaštvo za decu je jedna od retkih grana ove industrije u kojoj je Evropa ispred ostalih kontinenata. Evropski izdavači i dalje diktiraju trendove u izdavaštvu – skandinavske agencije potpisuju desetine ugovora o prodaji autorskih prava za romane i pre nego što budu objavljeni, španske, francuske i italijanske dečje knjige su veoma prepoznatljive i dostupne, a uticaj britanskih izdavača na izdavaštvo je čak i veći nego pre. Kulturna saradnja je ono što najviše zbližava narode Evrope i što bi naša država trebalo više da iskoristi. Pomaganjem i promovisanjem srpskih izdavača na velikim međunarodnim sajmovima knjiga, država razvija kulturnu diplomatiju i ujedno stvara mnoštvo poslovnih prilika za domaće izdavačke kuće“, rekao je direktor Evro Booka Novica Jevtović.
Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu prošle godine posetilo je 286.425 ljubitelja lepe književnosti koji su imali priliku da posete preko 4.000 događaja za vreme trajanja Sajma.

Očekuje se da ove godine Sajam poseti preko 300.000 ljudi, a da o njemu izveštava 10.000 novinara i blogera.

Ovo je događaj godine za sve izdavače, pisce, ilustratore i dizajnere, jer se svi oni trude da na Sajmu predstave svoja najnovija izdanja i inovacije u izdavaštvu i dizajnu.

Izdavači se takmiče u mnogo čemu – raskošnoj arhitekturi štandova, lepo dizajniranim koricama knjiga i broju sastanaka koje će održati, a sve to se preliva u najvažnije takmičenje koje se održava u sklopu Frankfurtskog sajma – takmičenje u broju prodatih prava, jer se smatra da se tokom ove manifestacije dogovaraju i potpisuju ugovori vredni više stotina miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.