U trendu

Kreativni centar objavio „Dnevnik gradskog spavača“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Kreativni centar“ objavila je knjigu „Dnevnik gradskog spavača“, koju su napisale Zornica Hristova i Desislava Dimitrova, ilustrovala Sijana Zaharijeva, a sa bugarskog prevela Marija Joana-Stojadinović.

Mladi čitaoci u novoj knjizi „Kreativnog centra“ upoznaće Tonija i Martija i saznati šta se dešava kada dva tinejdžera, zaljubljena preko ušiju i naviknuta na gradski život i spavanje do podneva, preuzmu ulogu gradskih avanturista i istraživača i to sve zahvaljujući njihovoj baki, poznatoj fotografkinji časopisa „National Geographic“, koja je pravi zaljubljenik u prirodu.

Kada ona povredi nogu, ova dvojica dečaka biće prisiljena da joj pomažu u njenim istraživačkim poduhvatima i otkriju čari prirode na gradskom asfaltu.

Stoga potpuno neplanirano i u početku nevoljno,Toni i Marti, pored „ljubavnih jada“ kojima su neprekidno okupirani, učestvuju i u spasavanju bakine bašte, otkrivaju nove „poznanike“ koji žive ispod i iznad zemlje, počinju da uče imena cveća, drveća i ptica.

Pod bakinim vođstvom postepeno uviđaju koliko smo svi deo prirode, koliko toga imamo zajedničkog s biljkama i životinjama i šta sve možemo da naučimo od njih.

Priču upotpunjuju likovi Martijeve mlađe sestre Maje, ljubiteljke buba i cveća, i Tonijevog ujaka, „stručnjaka za ženska pitanja“, čiji saveti ih uvlače u niz komičnih nesporazuma s devojčicama u koje su zaljubljeni.

Knjiga je pisana kao dnevnik koji naizmenično vode Toni i Marti, uz dodatak raznoraznih beležaka, enciklopedijskih podataka, baštenskih saveta i ilustracija gradske flore i faune.

Poseban deo u knjizi posvećen je savetima za gradske vrtlare, sa uputstvima za pravljenje kolača za ptice, fosila od pahulja, ogrlice od kestenja, parfema od poljskog cveća.

Zornica Hristova je bugarska spisateljica i prevodilac, poznata po prevodima dela engleskih i američkih autora, među kojima su Džulijan Barns, Robert Frost, Oskar Vajld, Don DeLilo i drugi.

Napisala je nekoliko knjiga za decu, od kojih su dve dobile Nagradu za najbolju dečju knjigu 2014. i 2015. godine u Bugarskoj.

Desislava Dimitrova je profesor-saradnik botanike na Institutu za biodiverzitet i istraživanje eko-sistema na Bugarskoj akademiji nauka.

Od 2004. godine radi kao koordinator projekta „Slow Food“ u Bugarskoj, u okviru kojeg kombinuje svoja profesionalna interesovanja sa svojom strašću prema tradicionalnoj hrani i običajima koji su očuvani u lokalnim seoskim zajednicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar