U trendu

Kuća porodice Petronijević utvrđena za kulturno dobro

BEOGRAD – Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, na sednici Vlade Srbije 4. decembra Kuća porodice Petronijević u Beogradu utvrđena je za kulturno dobro.

Višespratni stambeno-poslovni objekat u Ulici kneza Miloša br. 19 projektovan je 1922. godine za dr Miloša Petronijevića, šefa Narodne Banke za stranu korespodenciju, unuka Avrama Petronijevića i sina Milana A. Petronijevića.

Zgradu je projektovao arhitekta Nikola Nestorović, prvenstveno za porodicu Petronijević, uz stanove i dućane za rentiranje.

Prateći oblik parcele Nestorović je na gotovo celoj površini projektovao zgradu simetrične, složene osnove sa po dva bočna svetlarnika sa svake strane i jednim centralnim.

Kao kod većine objekata u Beogradu toga vremena, u prizemlju su smešteni dućani, na spratu – mezaninu dva biroa i dva mala stana, a na preostale tri etaže po dva velika stana.

Na mansardi je bio jedan stan i tavanski prostor.

Spomenik kulture je koncipiran u akademskom stilu, sa rustičnom obradom prizemlja i mezanina, dok su spratovi urađeni uz obilje secesijske plastike.

Kuća porodice Petronijević poseduje arhitektonsko-urbanističku vrednost kao važan deo stvaralačkog opusa arhitekte Nikole Nestorovića, ali i kulturno-istorijsku vrednost s obzirom na to da baštini sećanje na tri veoma značajne srpske porodice koje su učestvovale u stvaranju i definisanju srpske moderne države – porodice Petronijević, porodice Piroćanac i porodice Jurišić-Šturm.

Udruženje „Kuća Petronijevića“, spomen dom ovih velikih porodica, u svom fundusu ima veliki broj originalnih dokumenata, originalnih umetničkih dela, onovremenog nameštaja, upotrebnih predmeta koji su dostupni javnosti na uvid putem izložbi, organizovanih predavanja, publikacija i seminara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar