U trendu

Kusturica i Noročnickaja danas otvaraju jubilarni 60. Sajam knjiga

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren danas i trajaće do 1. novembra, a na sajmu će učestvovati više od 450 izlagača iz Srbije i iz inostranstva.

Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Rusija, koja će izložiti 1.500 knjiga i predstaviti šestoro pisaca, dobitnika nacionalnih nagrada.

Na ovogodišnjem Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga učestvovaće više od 450 izlagača iz Srbije, susednih zemalja, Francuske, Irana, Rumunije, Azerbejdžana, Angole, Indije, Brazila, Italije, Nemačke, Španije, Velike Britanije, Rusije i Japana.

Biće organizovani posebni programi povodom jubileja Sajma, kao i 80. godišnjice rođenja Danila Kiša, 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića, kao i godišnjice Milana Kašanina, Branislava Petronijevića i slovenskog prosvetitelja Metodija Solunskog.

Na programu su i tribine, okrugli stolovi, izložbe posvećene Branku Ćopiću, lejdi Pedžet, ćirilici, srpskim borcima u Prvom svetskom ratu.

Organizatori Sajma dodeliće tradicionalne nagrade najboljem izdavaču, izdavačkom poduhvatu, dečijoj knjizi, najlepšem izdanju, priznanje „Dositej Obradović“, a prvi put biće proglašen i najbolji izdavač u dijaspori na srpskom jeziku.

Sajam će otvoriti reditelj Emir Kusturica i predstavnica Rusije, zemlje ovogodišnjeg počasnog gosta, direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu i priredjivač serije knjiga o srpsko-ruskim istorijskim vezama Natalija Noročnickaja.

Pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“, Beogradski sajam knjiga kao manifestacija kulture koja Srbiju stavlja na kulturnu mapu Evrope, publici će do 1. novembra predstaviti 416 domaćih i 67 inostranih izlagača, brojne promocije, tribine, izložbe i druge sadržaje.

Na Beogradskom sajmu knjiga predstaviće se i izlagači iz Francuske, BiH, Irana, Crne Gore, Republike Srpske, Japana, Belorusije, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, Kine, Brazila, Angole, Indije, Rumunije i Azerbejdžana.

U pratećem programu prvi put biće organizovano i okupljanje pisaca mladjih od 30 godina. Za najmlađe će biti organizovana serija dečjih programa, a na dečji dan i tribina o najnovijim činjnicama koje pomeraju saznanja o nosiocima srpske pismenosti.

Povodom šest decenija Medjunarodnog beogradskog sajma knjiga objavljena je i trojezična monografija.

Kako su najavili organizatori, počasni gost Sajma knjiga iduće godine biće Iran.

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, grupna 150, a porodična 600 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar