U trendu

Laguna: 80 novih naslova za Sajam knjiga u Beogradu

BEOGRAD – Nova izdanja inostanih i domaćih pisaca i specijalne goste predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu, predstavila je danas izdavačka kuća Laguna na konferenciji za novinare u Delfi knjižari SKC.

Mina Kebin, urednica u Laguni, kaže da je više od 300 domaćih pisaca i više od 1.500 stranih autora poklonilo poverenje toj izdavačkoj kući.

„Za 2018. i 2019. godinu pristiglo je više od 40 književnih nagrada, nagrada za ilustraciju ili životno delo pisaca koji objavljuju u Laguni. Među mnogobrojnim priznanjima Ninova nagrada pripala je Vladimiru Tabaševiću za roman ‘Zabluda svetog Sebastijana’, dok je Vitalovu nagradu dobio Vule Žurić za ‘Pomor i strah'“, kazala je Kebin.

Najavila je da će Laguna na predstojećem Sajmu knjiga predstaviti 80 novih naslova.

„Posebno smo srećni što nam u Beograd na Sajam knjiga stitže američki pisac Dejvid Van, jedan od najboljih predstavnika američke savremene proze. Njegova prva knjiga „Legenda o samoubistvu“ dobila je 11 nagrada i prevedena je na više od 20 jezika“, kazala je Kebin.

Prema njenim rečima, gost Laguninog štanda na Sajmu knjiga biti i Sofija Lundberj, autorka svetskog bestselera „Crveni adresar“.

„Ona će na Sajmu knjiga predstaviti svoju novu knjigu „Upitnik je pola srca“, priču o prevazilaženju stida i krivice“, rekla je Kebin.

Ona je najavila i dolazak najčitanije spsateljice u regionu Vedrane Rudan koja će predstaviti novu knjigu „Ples oko sunca“ i makedonskog pisca svetskog glasa Gocea Smilevskog, koji će govoriti o svom novom romanu „Sestra Sigmunda Frojda“.

Od naslova domaćih pisaca koje su pripremili za predstojeći Sajam knjiga u Beogradu iz lagune izdvajaju drugi deo trilogije Dr Neleta Karajlića „Solunska 28, o prijateljstvu i izdaji“ posvećen dorćolskoj porodici tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu.

Među Laguninim favoritima na Sajmu knjigu naći će se i knjiga „Obećao si mi“ Mirjane Bobić Mojsilović.

Ovu nesvakidašnju zbirku poezije čine ekskluzivnom crteži Mirijane Bobić Mojsilović kojima dočarava svaku od pesama u zbirci.

Ljubica Arsić će na Laguninom štandu predstaviti svoj novi roman „Četiri kiše“.

Melanholično i duhovito, autorka dočarava sva uzbuđenja i radosti, ačesto i mladalačke muke junaka svog romana.

Knjiga „Priče o rečima“ je još jedna ilustracija usmene narodne baštine koju je prikupio i uobličio Vuk Karadžić.

Priređivač Miodrag Maticki sabrao je sve kratke priče i zapise o pojedinim rečima u srpskom jeziku iz Vukovih rečniika srpskog jezika i njegovih Srepskih narodnih poslovica.

Posebno interesovanje , kako se nadaju u laguni, privući će knjiga „Svaštara“ koja sadži početne ideje, crteže i tekstove „iz mašine“ Duška Radovića .

Prvi put čitaoci će biti u prilici da se upoznaju sa sadržajima razglednica koje je Duško sa različitih putovanja slao svom sinu Milošu.

Iz inostrane književne produkcije Laguna kao posebna izdanja pred Sajam knjiga izdvaja novi roman Hedera Morisa „Tetovažer iz Aušvica“ koji predstavlja krajnosti ljudskog ponašnaja u holokaustu.

Pred čitaocima će se naći i knjiga „Unutrašnjost“ Tee Obreht, dobitnice nagrade Oranž i roman „Pertle“ Domenika Starnonea z kojeg se sumnja da je zapravo alter ego Elene Ferante.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar