U trendu

Lengold Tuševljaković u izboru za najbolju evropsku priču

BEOGRAD – Jelena Lengold i Darko Tuševljaković nalaze se u izboru za najbolju evropsku priču, saopštio je danas „Arhipelag“.

Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost.

Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom deset godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost, a pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici tog priznanja.

Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme i na konkursu učestvuje 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja.

Odluku o najboljoj evropskoj priči doneće stručni žiri konzorcijuma Evropske nagrade za književnost sastavljen od poznatih stručnjaka iz oblasti književnosti.

Pored nagrade kritike, biće dodeljena i nagrada publike za najbolju evropsku priču.

Čitaoci na sajtu Evropske nagrade za književnost mogu da pročitaju sve priče koje se nalaze u izboru za ovu nagradu, a potom da do 21. oktobra glasaju za najbolju priču na sajtu .

Svi čitaoci koji učestvuju u ovom javnom glasanju automatski će ući u žreb, a 10 srećnih članova ovog žirija publike dobiće kao nagradu putovanje u Beč, gde će prisustvovati prezentaciji autora priča i svečanoj dodeli nagrada za najbolju evropsku priču.

Pošto je 2018. godina proglašena za evropsku godinu kulturne baštine, posebna nagrada biće dodeljena najboljoj kratkoj priči u kojoj evropska baština ima značajno mesto.

Nagrade za najbolju evropsku priču biće dodeljene u novembru u Beču.

Jelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča „Evropski mađioničar“, koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika, dok je Darko Tuševljaković isto priznanje dobio 2017. godine za roman „Jaz“ koji se trenutno prevodi na pet evropskih jezika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar