U trendu

„Leonardo da Vinči“ nova knjiga Voltera Ajzaksona

BEOGRAD – Iz pera najvećeg pisca biografija Voltera Ajzaksona, autora bestselera „Stiv Džobs“ i „Ajnštajn“, stiže kapitalno delo – knjiga o životu, radu, ambicijama i strastima umetničkog genija Leonarda da Vinčija, najavili su danas iz izdavačke kuće Laguna.

Budući da je ovo najnovija biografija o Leonardu, ona je i najpotpunija i najpreciznija. Izvori informacija su uglavnom Leonardove beležnice, kojima je Ajzakson imao pristup.

Na osnovu hiljada stranica iz ovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu, Volter Ajzakson nam razotkriva velikog umetnika i naučnika povezujući Leonardovu umetnost i nauku.

Leonardo je naslikao dve najslavnije slike u istoriji, „Tajnu večeru“ i „Mona Lizu“.

Ali sebe je pođednako smatrao naučnikom i tehnologom.

Sa strašću koja je povremeno prelazila u opsesivnost, bavio se proučavanjem anatomije, fosila, ptica, letećih mašina, botanike, geologije i oružja.

Sposobnost da ukršta društvene i prirodne nauke, koju simboliše crtež „Vitruvijev čovek“, stvorila je od njega najkreativnijeg inovatora u istoriji.

Proučavao je matematiku optike, pokazao kako svetlosni zraci padaju na rožnjaču, i u „Tajnoj večeri“ izveo iluzije izmenjene perspektive.

Gulio je meso sa lica leševa, crtao mišiće koji pomeraju usne, a onda naslikao najpoznatiji osmeh u istoriji.

Da Vinčijevo trajno oduševljenje prema postavljanju pozorišnih predstava uticalo na njegove slike i izume.

Uživanje u kombinovanju raznorodnih interesovanja bio je i ostao Leonardov najbolji recept za kreativnost.

Nije mu smetalo ni to što je bio neprilagođen: nezakoniti sin, homoseksualac, vegetarijanac, levoruk, rasejan, i ponekad jeretičan.

Njegov život nas podseća na to koliko je važno da se usvojeno znanje dovodi u pitanje – da budemo maštoviti, strastveno radoznali, da razmišljamo drugačije i brižljivo posmatramo svet.

Volter Ajzakson, generalni direktor Instituta Aspen, bio je predsednik CNN-a i glavni urednik časopisa Tajm.

Napisao je knjige „Ajnštajn: život i univerzum“, „Bendžamin Frenklin: jedan američki život“, „Stiv Džobs“ i „Kisindžer: biografija“, a zajedno sa Evanom Tomasom napisao je knjigu „Mudraci: šest prijatelja i svet koji su stvorili“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar