U trendu

Lift s drvenim zupčanicima 93 godine spušta i izvlači rudare

SENJSKI RUDNIK – Lift sa drvenim zupčanicima od grabovine, a koji se pokreće na vodenu paru, u Senjskom rudniku već 93 godine bezbedno i bez prestanka spušta rudare u rudarsku jamu i izvlači ih na svetlost dana.

Lift je kao kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je države.
  Reč je o parnoj mašini, koja je konstruisana 1872. godine u Gracu, sa drvenim zupčanicima, a koja još radi i bezbedno spušta i izvozi rudare iz jame, rečeno je Tanjugu u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Mašina je konstruisana za potrebe rudnika u Vrdniku, a u Sensjkom rudniku je od 1925. godine. 

Ova paRna mašina je jedinstvena u svetu, po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta, koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu, objašnjavaju radnici u muzeju.

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu 1922 – 1925. godine.

Toranj se sastasoji od dva lifta koji služe za prevoz radnika i lakšeg materijala spuštajuć se u jamu na dubinu od 150 metara, napominju u muzeju.

Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku, jedinstven u zemlji, počeo je sa radom 1980. godine i danas predstavlja centar muzejskog kompleksa Grada Rudara sa orginalnom postvakom na oko 500 kvadrata, koja oslikava istoriju rudarstva na ovim prostorima dugu više od 160 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.