U trendu

Ljubavna pisma Bernstina i Hašimota u knjizi „Najdraži Leni“

NJUJORK – Strastvena, nežna, ljubavna pisma slavnog muzicara Lionarda Bernstina nađena u vašingtonskoj Kongresnoj biblioteci otkrila su vezu koja je trajala 10 godina između kompozitora i dirigenta Lionarda Bernstina i Japanca Kunihikoa Hašimota, objavio je „Njujork tajms“.

Kompozitor „Ljubavi sa Zapadne strane“, mjuzikla koji je doživeo sjajnu filmsku ekranizaciju, sreo je Japanca Hašimotoa koji je bio službenik u jednoj osiguravajućoj firmi u Tokiju kada je imao oko 60 godina dok je Hašimoto imao 26.

Oni su svoju vezu veoma uspešno krili, ali pisma koja su sada nađena pokazuju koliko je to bila velika ljubav i trajala je do Bernstinove smrti kada je imao 72 godine.

NJih dvojica su se upoznali nakon jednog koncerta NJujorške filharmonije koja je bila na gostovanju u Japanu. Proveli su zajedno samo jednu noć, ali onda je zapocela prepiska koja je trajala do Bernstinove smrti.

Hašimoto ima sada 66 godina i priznao je da je bio šokiran kada je saznao da su pisma nađena u Bernstinovoj zaostavštini.

Ta veza je bila sasvim skrajnuta u biografijama Bernstina, gde je Hašimoto pominjan samo kao njegov agent, sve dok profesorka na Univerzitetu Havaja Meru Jašihara nije dobila dozvolu da pregleda čitavu Bernstinovu zaostavštinu koja je bila spakovana u 17.000 kutija, a inventar je pokazivao da su one sadžavale 400.000 predmeta.

Jašihara priznaje da je bila zgranuta kada je našla paket u kome je bilo 350 pisama Bernstina i njegovog ljubavnika .
Oni nikada nisu živeli zajedno, ali su često putovali kao turisti i u pismima su evocirali sećanja na njihove zajednicke posete Veneciji, Parizu i drugim mestima.

Jašihara je napisala knjigu u kojoj centralno mesto ima ta ljubavna prepiska.

Knjiga treba da se pojavi pod naslovom „Najdraži Leni“ 2. septembra u SAD i 28. novembra u Velikoj Britaniji. U knjizi će biti i ljubavna pisma koja je Bernstinu slala od 1947. godine Kazuko Amano i ta prepiska se pretvorila u prijateljsko ćaskanje koje je trajalo 40 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar