U trendu

lzloĹžba „Reminiscencija“ u Etnografskom muzeju u Beogradu

BEOGRAD – IzloĹžba „Reminiscencija“, autorke Sofije Ćuk di Garofani biće otvorena 5. decembra u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazana istoimena tapiserija velikog formata, tapiserijski karton, kao i šest pratećih postera na kojima je prikazan proces izrade ove izuzetne tapiserije. Reminiscencija će u Etnografskom muzeju biti izložena samo tri dana.
Celokupan rad ove umetnice bazira se na tradiciji, od tehnike kojom se bavi do tema koje obrađuje, a sve koren imaju u narodnom stvaralaštvu Balkana i istoriji i tradiciji srednjeg veka.

Njena monumentalna tapiserija pod nazivom Kosovska vartolomejska noć bila je izložena u Etnografskom muzeju 17. marta 2007. godine.

Sofije Ćuk di Garofani je rođena u Sjenici. Poslednjih pedeset godina živi u Parizu u kome je na Sorboni završila studije francuskog jezika i uporedo studirala na Visokoj školi primenjenih umetnosti u Parizu, Odsek za tekstil.

Slikar-kartonista, stvara tapiserije, pastele prema tapiserijama, keramik i tekstil za visoku modu. Profesor je primenjene umetnosti u Parizu.

Poznata je njena tapiserija Grbavica kao Gernika – omaĹž Pikasu, kao i ciklus tapiserija posvećen Jeleni AnĹžujskoj.

Sofije Ćuk di Garofani je 1988. godine nagrađena prvom nagradom Salona likovnih umetnika Ćamps sur Marne u Francuskoj, a 1992. je dobila Medalju za zasluge Francuske.

U Srbiji je 2000. godine proglaĹĄena za Ĺženu decenije srpske dijaspore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar