U trendu

„Mađarska fešta“ počela u centru Beograda

BEOGRAD – Narodna radinost sa folklornim motivima, nacionalni gurmanluci, radionice za decu, ples uz narodnu muziku koju izvodi živi bend, mogućnost fotografisanja u tradicionalnim odevnim predmetima… samo su deo ponude „Mađarske fešte“ koja je počela u Gračaničkoj ulici u Beogradu.

To je za Tanjug rekla Klara Sentđorđi, direktorka mađarskog kulturnog centra Collegium Hungaricum ispred koga se do 19.00 časova održava ova sadržajna kulturna manifestacija.

Znatiželjni prolaznici služili su se sirom i suhomesnatim proizvodima iz Mađarske koji su spravljani na tradicionalan način dok je orkestar izvođenjem narodne muzike pratio ples mladih plesača u centru Beograda.

Starije Beograđanke su se raspitivale o tajnama tradicionalnog veza u Mađarskoj kod gospođe koja je u mađarskoj narodnoj nošnji demonstrirala deo narodne radinosti naših komšija na severu.

Klara Sentđorđi je za Tanjug naglasila da je „Mađarska fešta“ tek početak šire manifestacija „Nedelje mađarske kulture u Srbiji“ .

„Mickos Lukacs trio nastupa 26. oktobra na predstojećem Beogradskom džez festivalu. U središtu njihove paznje je mešavina tradicionalnog i modernog u savremenom džezu i cimbalo kao veoma inspirativan istrument. Oni su svetske zvezde i svakako bi trebalo da ih vidi publika u Beogradu“, kazala je Sentđorđi.

Ona je najavila i gostovanje četvoro mađasrkih pesnika u Smederevu.

„Smederevska pesnička jesen traje od 16. do 18. oktobra i Roland Orčik, Čija Hajnal Nađ, Marta Julija Nad i Arpad Kolar predstavljaće savremenu mađarsku poeziju na toj manifestaciji. Ti stihovi će se naći na srpskom jeziku u almanahu sa cele menifestacije“, kazala je Sentđorđi i poručila da se očekuje i gostovanje Mađarskog nacionalnog pozorišta u Beogradu u drugoj polovini novembra.

Cilj manifestacije Nedelja mađarske kulture je da Mađarsku predstavi kao modernu i kreativnu zemlju koja stavlja u fokus svoju kulturnu šarenolikost, držeći korak sa najsavremenijim kulturnim pravcima, pritom poštujući i održavajući tradicionalne vrednosti i kojoj su važni bliži i dalji južni susedi – koje pomaže – smatra ih svojim prijateljima i podržava njihovo priključenje Evropskoj uniji.

Gračanička ulica će za ovu priliku biti zatvorena do 19.00 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.