U trendu

Majk Sejmour: Srbija ima neverovatne talente

BEOGRAD – Druga CGA Belgrade konferencija počela je danas u Jugoslovenskoj kinoteci i tokom dva dana okupiće talentovane ljude iz celog sveta koji stoje iza nekih od najpopularnijih filmova, serija, video-igara i reklamnih kampanja.

Konferencija je počela emitovanjem kratkog filma oko koga su se okupili artisti iz svih 14 studija koliko ih ima u Srbiji, kao jedan od prvih koraka ka čvršćem povezivanju.

Ideja za ovakav „opener“ potekla je od „Fried studija“, a kako objašnjava jedan od osnivača ovog studija Josip Modli, reč je o kratkom filmi koji vrlo često otvara skupove poput CGA Belgrade konferencije i koji predstavlja sam sadržaj dešavanja i postavlja njegov ton.

„Razmišljali smo i dosli do teme Buđenje – sa željom da predstavimo CGA Belgrade kao skup koji u isto vreme treba da probudi domaću scenu, ali i svet da obrati pažnju na ono što se ovde dešava“, navodi Modli.

To je, kako naglašava, prva saradnja svih domaćih studija za animaciju i vizuelne efekte na jednom projektu.

Najzahtevnije kompjuterski generisane kadrove uradili su artisti iz studija „3Lateral“, „Bunker VFX“, „Crater Studio“, „DAT“, „Digitalkraft“, „DreamDust“, „Fried“, „Mosquito“, „Open Studio“, „Primer Studio“, „QLBeans“, „Spring Onion Studio“, „Take One“ i „VR labs“.

„Šta smo naučili? Da se međusobno ne vidimo kao konkurencija, da jedni druge činimo boljim i da smo zajedno mnogo jači“, poručio je Modli.

Prvo predavanje na konferenciji održao je profesor Univerziteta u Sidneju Majk Sejmour.

„Već neko vreme bio sam svestan onoga što se dešava u Srbiji, a onda me je jedan projekat povezao sa novosadskim studiom 3Lateral. Oni rade stvari koje su zaista na svetskom nivou! Tako da sam samo čekao da se pojavi prilika da dođem u Srbiju, naročito zbog toga što nikada nisam bio u vašoj zemlji“, rekao je Sejmour Tanjugu.

„Kvalitet vaših talenata, vaših istraživača i stručnaka u ovoj oblasti zaista je neverovatan. Mora da ima nešto u vašoj vodi! Zaista je neverovatna grupa ljudi koja radi ovde“, oduševljeno je istakao.

Smatra da za CGA Belgrade konferenciju treba da čuje ceo svet jer okuplja odlične govornike, pokreće važne teme i pruža priliku da se čuju kvalitetne informacije.

„Mislim da morate da razmišljate o tome kako da ova konferencija na svetskom nivou ne bude neka dobro čuvana tajna“, dodao je uz smeh.

Već nekoliko dana je u Beogradu i na njega je ostavio utisak vrlo otvorenog, modernog grada s jedne strane, dok s druge strane mu, kako kaže, deluje kao grad koji ima izuzetno bogatu istoriju.

„Ja dolazim iz Australije i mi imamo tek nekoliko sačuvanih, zaista starih zgrada, tako da sam se ja oduševljavao na svakom ćošku Beograda kada bih video razna zdanja. Veoma je zanimljiv grad i, bar se meni tako čini, veoma mlad i svež po svojoj energiji. Odličan kontrast u odnosu na bogatu istoriju“, istakao je Sejmour.

Kako izgleda rad sa velikim svetskim studijima, gde sve i kako mogu da se probiju domaći talenti, ali i kakve trendove uspostavljaju rame uz rame sa velikim igračima u industriji kompjuterske grafike samo su neke od tema ovogodišnje CGA Belgrade konferencije.

Govoriće se i o ulozi virtuelne realnosti u podsticanju kritičkog razmišljanja, igranju na granici između komercijalnih zahteva industrije i autorskih radova sa izraženom umetničkom crtom, uticaju vrituelne produkcije koja dosadašnje posmatrače pretvara u aktivne korisnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar