najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Manojlović: Kulturom do tolerancije i dijaloga

Režiser pozorišne predstave “Romeo i Julija”, Vilijama Šekspira, koja se igra u Tirani, Miki Manojlović, kaže da je velika stvar što su se okupili umetnici iz Beograda i Prištine i “punim srcem i snagom” na njoj radili zajedno, ocenjujući da je kultura ta koja najbezbolnije otvara vrata toleranciji.

“Ova predstava nije odraz političkog mišljenja, već delo ljudi koji imaju talenat, pamet i hrabrost. Svaki od njih voli svoju naciju i ne mrzi tuđu”, rekao je Manjlović, prenosi B92.

On je napomenuo da se radnja predstave odvija u današnjem vremenu, u Veroni.

“Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid”, objasnio je Manojlović.

Predstava je rađena u produkciji Radionice integracije (Beograd) i Cendre multimedije (Priština), a još danas gostuje u Tirani na sceni Narodnog pozorišta.

“Između srpskog i albanskog naroda i dalje postoje netrpeljivost, konflikti, nesporazumi i trvenje. Iskustvo postkonfliktnih odnosa medu bivšim jugoslovenskim republikama govori da je kultura bila ta koja je uspela da pređe barijere, kako teritorijalne, tako i u međuljudskim odnosima. Uspela je da najbržim i najbezbolnijim načinom otvori vrata toleranciji i interkulturnom dijalogu”, istakao je Manojlović, preneo B92.

On je rekao da je predstava “Romeo i Julija”  ozbiljan dokaz da je moguća komunikacija i saradnja srpskih i albanskih umetnika.

“Ovaj složeni projekat je zainteresovao široku javnost i nadam se menja svest pojedinaca”, naveo je Manojlović.

On je dodao da se osim intelektualcima, taj projekat obraća još jednoj veoma važnoj grupi – građanima, o kojima se u univerzalnoj Šekspirovoj drami i radi.

“Među građanima i dalje vlada netrpeljivost i netolerancija. Predstava upućuje na značaj prevazilaženja predrasuda, jačanje poverenja, prevazilaženje nerazumevanja i nedostatka tolerancije. Naši “Romeo i Julija” predstavljaju svojevrsni kulturni dogadaj, ima široku gledanost u Srbiji, Kosovu i budi interesovanje u ovom delu sveta”, istakao je Manojlović.

U predstavi igraju Tristan Halilaj, Anita Mančić, Mensur Safciju, Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Jovana Gavrilović, Milica Janevski, Edona Rešitaj, Nikola Rakočević, Arta Seljimi, Faris Beriša, Goran Jevtić, Armend Baloku, Nataša Tapušković i Miki Manojlović.

Za muziku su se pobrinuli Vladimir Pejković, Dušan Petrović, Nemanja Aćimović i Damjan Babić, scenograf je Branko Hojnik, izvršna producentkinja Milica Milić, a koproducent Jeton Neziraj.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Sekula

    Dosta tih komunjarskih fazona. Shvatili smo koja im je svrha.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike