U trendu

Maratonci Dušana Kovačevića ponovo trče

Izdavačka kuća „Laguna“ odlučila je da objavi izabrane drame akademika Dušana Kovačevića i kao prvo delo štampala je „Maratonci trce pocasni krug“

„Maratonci trče počasni krug“ je verovatno najpoznatije ostvarenje srpske kinematografije i na sceni je igrano bezbroj puta, a Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski pisac i komediograf. Njegove drame su igrane u više od 80 inostranih pozorišta.

Za stvaralaštvo Dušana Kovačevića karakteristično je njegovo prepoznavanje i karikiranje naših mana, navika i predrasuda, pa ga često porede sa Nušićem.

Ljubitelji drama, predstava i filmova snimljenih po dramama Dušana Kovačevića uživaće u ovoj knjizi. Ovaj dramski pisac proslavio je srpsku komediografiju, stvarajući dela koja svedoce o duhu našeg vremena.

U ovoj knjizi možete naći drame:“Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Svemirski zmaj“, „Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću“, i prolog Dušana Kovačevića o pisanju, piscima, pozorištu… za šest knjiga drama koje će Laguna objaviti.

„Svet koji slika Kovačević jeste smešan ali se sa njim ne pravi humoristicki kompromis. Radovan je opasan u svojoj neprilagodenosti i skučenosti shvatanja, Topalovići završavaju dramu u automobilu gazeći sve živo pred sobom, a preko zatamnjenih, crnohumornih preliva njegovih tekstova stiže do nas turobna dijagnoza o nesolidnosti jednog mentaliteta, pa čak i čoveka uopšte.“napisao je njegov kolega po peru i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Slobodan Selenić

„Maratonci, sa žestinom za koju je sposoban samo mlad čovek u potrazi za jednim novim romantizmom, akumuliraju idiotizam palanačkog patrijarhalnog duha koji, izgubivši sva pozitivna istorijska svojstva, negde na mrtvom koloseku proizvodi čudovišta poput Topalovića i kompanije.“ napisao je ugledni kritičar Muharem Pervić.

Dušan Kovačević (1948), jugoslovenski je i srpski akademik, dramski pisac, scenarista i pozorišni radnik. Diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine. U TV Beogradu je radio kao dramaturg do 1978. Od 1986. do 1988. radio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u zvanju docenta. Od 1998. godine je direktor Zvezdara teatra u Beogradu.

Kovačević je član Krunskog Saveta Aleksandra Karađorđevića.

Za redovnog clana SANU je izabran na Izbornoj skupštini 2009. Postavljen je 2005. za ambasadora Srbije i Crne Gore u Portugaliji.

Autor je velikog broja dramskih dela. U njegovim ostvarenjima brišu se oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, uostalom kao što je isprepleten sam život.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar