U trendu

Marija Kiri prva na listi „100 žena koje su promenile svet“

LONDON – Čuvena naučnica poljsko-francuskog porekla Marija Kiri proglašena je u anketi BBC-a za najuticajniju na listi sto žena koje su promenile svet.

Tako su odlučili čitaoci BBC-ovog časopisa Histori, koji su Mariju Kiri svrstali na prvo mesto, jer je ona bila prva osoba koja je osvojila dve Nobelove nagrade – za fiziku 1903. i za hemiju 1911. godine, ali i zbog istraživanja radioaktivnosti.

Na drugom mestu našla se američka aktiviskinja Roza Parks, koja je odbila da ustupiti svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem mestu je Emelin Panherst, jedna od osnivača Socijalno-političke unije žena, koja je doprinela da žene dobiju pravo glasa.

Četvrto mesto zauzela je engleska matematičarka i pionir računarskog programiranja Eda Lavlejs, dok je peta britanska hemičarka Rosalin Frenklin, koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.

Anketa koju je BBC sproveo svojevrsno je priznanje ženama koje su ostvarile neverovatna dostignuća, izjavila je Henali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena Fouset sosajeti.

Na listi se među prvih 20 nalaze još i bivša britanska premijerka Margaret Tačer, Devica Marija, spisateljica Džejn Ostin, princeza Dajana, Amelija Erhart, prva žena pilot koja je avionom sama preletela Atlantik, majka Tereza…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.