najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Marina Abramović optužena za rasizam

Čuvena umetnica Marina Abramović je optužena za rasizam zbog njenih komentara o starosedocima Australije.

Ona u svom memoaru, koji bi trebalo da uskoro bude objavljen, naziva Aboridžine “vrlo čudnim i drugačijim” ljudima koji “užasno izgledaju” i “izgledaju kao dinosaurusi”. Fotografija te stranice u memoaru je počela da cirkuliše društvenim mrežama, a izdavači su potvrdili da će ona biti isključena iz finalnog izdanja.

Abramović u memoarima piše o prvom susretu sa Aboridžinima kada su ona i njen saradnik i ljubavnik Ulaj proveli šest meseci sa Pitdžantžara plemenom u Velikoj Viktorijanskoj pustinji 1979. godine.

“Aboridžini nisu samo najstarija rasa u Australiji, oni su najstarija rasa na planeti. Izgledaju kao dinosaurusi. Jako su čudni i drugačiji, treba ih tretirati kao živo blago. Ali, ne tretiraju ih tako. U isto vreme, kada ih prvi put upoznaš, moraš da se potrudiš. Prvo, očima Zapada oni izgledaju užasno. Njihove face su kao nijedne druge na svetu, imaju veliki torzo (rezultat susreta sa Zapadnom civilizacijom koja forsira hranu sa puno šećera pa se od nje naduju) i noge poput štapića”, piše u delu teksta.

Taj odeljak iz nadolazeće knjige “Walk Through Walls” (Hod kroz zidove) je pokrenuo lavinu komentara na društvenim mrežama i stvorila čak i haštag  “#TheRacistIsPresent.”

Abramović je na Fejsbuku objasnila da deo iz dnevnika predstavlja njenu inicijalnu reakciju, i da se to od tada promenilo.

“Imam veliko poštovanje prema Aboridžinima, njima sve dugujem. Vreme koje sam provela sa Pitdžantžara i Pintupi plemenima u Australiji je za mene bilo transformativno iskustvo i ono je duboko proželo moj život i umetnost”, prenose mediji.

1 komentar
  1. Julija Džons

    Ništa ružno i neistinito nije rekla. Sigurna sam da ih veoma poštuje, ali se uvek nadje neko pametan da iz toga izvuče rasističku poruku, verovatno belac. Veoma podržavami volim Marinu i njen rad, ko ne razume – gubi mnogo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike