U trendu

Marketingom protiv tiranije

Srbija, originalna verzija“ je naziv izložbe koja će se održati od 16. do 23. decembra u Parizu, u Kapeli Sorbone. Tema je zaista zanimljiva i jedinstvena: uloga komunikacija u jugoslovenskim demokratskim promenama. Eksponati: marketinška i reklamna rešenja korišćena za promociju demokratskih ideja i u svrhu komunikacijske borbe protiv Miloševićevog režima.

Srđan Šaper, predsednik organizacionog odbora ove izložbe ističe da je u pitanju „privatna inicijativa grupe građana, zamišljena da približi evropskom gledaocu proteklih godinu dana u Srbiji, finale rušenja diktatorskog režima“.

„Srbija, originalna verzija“ je pre medijska opera nego izložba, nije politički već umetnički čin kojim smo želeli da prenesemo deo emocija našeg naroda“, istakao je Boris Miljković, kreativni direktor izložbe. Izložbeni paviljon će biti u obliku razapetog čoveka, krsta u čijem će centralnom brodu, na naspramnim zidovima biti sukobljeni plakati, bilbordi dorađeni sprejevima, Miloševićeva tiranska propaganda i duhoviti opozicioni odgovor. Jedan deo izložbenog prostora je posvećen Kolubarskim rudarima, njihove fotografije obrazuju krug u sred koga su grejači koji emituju toplotu, dok je u drugom delu „video-wall“, veći broj monitora na kojima se prikazuju govori Miloševića, koji se mešaju, gradeći kakofoniju. Prostor posvećen pokretu Otpor je nazvan „Osvetljivanje Srbije“ i u njemu se nalaze štampani materijal i rekviziti sa protesta.

„Spisak tužnih stvari“ je poseban deo izložbe na kome su predstavljeni predmeti, simboli Miloševićeve vladavine, šlemovi oteti na demonstracijama, biračke kutije, pendreci, udubljene šerpe, pištaljke, zvečke… U apsidi će biti održana projekcija filma, koji će pokazati nekoliko sati 5. oktobra, od ulaska u Saveznu skupštinu, bagera, prekid emitovanja programa državnih medija, njihovo novo pojavljivanje do obraćanja predsednika sa balkona Skupštine grada. „Ovim ćemo prikazati koji su bili naši načini borbe uoči izbora, u uslovima kada nismo mogli da budemo zastupljeni na televiziji, kada je jedina komunikacija bila preko bilborda. Prikazaćemo Srbiju u pravom svetlu“, rekao je Ivan Andrić, iz Otpora, član izvršnog odbora izložbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.