U trendu

Mediji u regionu o smrti Mire Stupice

Vest o smrti srpske i jugoslovenske glumice Mire Stupice našla se danas u jednom trenutku na udarnim stranicama svih elektronskih medija u regionu.

Mediji navode da je Mira preminula samo dva dana nakon što je obeležila svoj 93. rođendan u krugu svojih najbližih i najmilijih.

Podsećaju i da je Mira, inače, rođena sestra takođe ranije preminulog glumca Bore Todorovića, rođena u Gnjilanu 1923.

Agencija Fena je prenela da njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat – Bora. U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu – „Boj na Kosovu“ u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gde joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa decom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gde će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Podseća se da je igrala u svim žanrovima, dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete „Joakim Vujić“, nagrada „Pavle Vuisić“, Festivala „Dani Zorana Radmilovića“…

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana „Bakonja fra Brne“, početkom pedesetih godina prošlog veka, a potom igrala u filmovima „Jara gospoda“, „U mreži“, „Stojan Mutikaša“, „Hanka“, „Delije“, „Krvava bajka“, „Doručak sa đavolom“, a u novom milenijumu i u „Sedam i po“ i „Paradi“.

Od velikog broja televizijskih ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz „Bukvara“, zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Bila je udata za Mavida Popovića, Bojana Stupicu i najzad za Cvijetina Mijatovića, koji je bio prvi predsednik Predsedništva nekadašnje SFRJ.

O svojim životnim iskustvima pisala je u knjizi „Šaka soli“, koja je doživela nekoliko izdanja.

Navodi se i da je u javnosti posledni put viđena u aprilu prošle godine na dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.