U trendu

Memorandum o saradnji Arhiva Srbije sa arhivima u Rusiji

BEOGRAD – Arhiv Srbije i Federalna arhivska agencija Ruske Federacije potpisali su danas u Arhivu Srbije Memorandum o saradnji, čime su obezbeđeni uslovi za sveobuhvatan razvoj saradnje između arhivskih institucija dve države.

U ime Federalne arhivske agencije Ruske Federacije, Memorandum je potpisao Andrej Nikolajevič Artizov dok je u ime Arhiva Srbije Memorandum potpisao dr Miroslav Perišić.

Održan je i sastanak predstavnika Arhiva Srbije i ruske delegacije, na kome su definisani konkretni vidovi saradnje, nakon čega je organizovan obilazak stručnih službi Arhiva.
Memorandumom o saradnji predviđeno je da će arhivske institucije razmenjivati radno iskustvo i informacije, kao i stručnjake-arhiviste na bazi reciprociteta. U cilju dopunjavanja nacionalnih arhivskih fondova dokumentima koji sadrže informacije o istoriji Rusije i Srbije, arhivske ustanove će jedna drugoj dostavljati kopije dokumentacije.

Planirano je zajedničko objavljivanje publikacija dokumenata, organizacija zajedničkih izložbi, kao i razmena zakonodavne i stručne literature.
Saradnja će biti usklađena sa zakonima obeju država, kao i međunarodnim ugovorima koje su potpisale Ruska Federacija i Republika Srbija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike